Advies

We hebben ze zelf ook.

Er is veel te vertellen over zonnepanelen. Dus dat doen we ook. Van de werking tot de installatie, van de financiën tot veelgestelde vragen. Je vind het hier.

Coolblue Zonnepanelen

Bespaar gemiddeld € 813 per jaar
Installatie en uitleg door echte specialisten
Hulp bij een slimmer en duurzamer huis
Gratis en geheel vrijblijvend

Terug naar Faq

Afmetingen zonnepanelen

De afmeting van een zonnepaneel is bepalend voor het uiteindelijke legplan van je zonnedak. Dit bepaalt namelijk hoeveel zonnepanelen er op je dak passen en hoe de panelen komen te liggen. De meeste zonnepanelen hebben standaard maten. Lees hier meer over de grootte van zonnepanelen.

Standaard formaat zonnepanelen

De meeste zonnepanelen hebben een formaat van rond de 165 centimeter lang, 100 centimeter breed en 3 centimeter dik. Het piekvermogen dat bij deze maat hoort ligt meestal tussen de 280 en 320 Wattpiek (Wp). Om meer te weten te komen over het vermogen van een zonnepaneel is het dus raadzaam om ook naar het piekvermogen te kijken en niet alleen naar de afmeting. Kleine zonnepanelen

Kleine zonnepanelen

Naast normale zonnepanelen zijn er ook zonnepanelen met een kleinere afmeting dan gemiddeld. Zowel de lengtemaat en de breedtemaat van deze panelen is minder groot. Denk hierbij aan rond de 125 centimeter lang en 100 centimeter breed.

Grote zonnepanelen

Over het algemeen geldt, hoe groter een zonnepaneel hoe hoger de opbrengst. In een groot zonnepaneel passen immers meer zonnecellen. Deze zonnepanelen wekken per paneel vaak wat meer stroom op, maar dat komt omdat er meer zonnecellen per paneel in passen Het legplan De afmetingen van zonnepanelen zijn van invloed op het legplan. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de zonnepanelen voldoende afstand hebben ten opzichte van de dakrand. Dit is om te voorkomen dat de wind onder de panelen blaast en ze van je dak waait. Deze afstand kun je dus zien als een veiligheidsmarge. Daarnaast hebben de maten van de panelen invloed op het uiteindelijke ontwerp. Een paneel kan zowel portrait (verticaal) of landscape (horizontaal) worden geplaatst.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback