Advies

We hebben ze zelf ook.

Er is veel te vertellen over zonnepanelen. Dus dat doen we ook. Van de werking tot de installatie, van de financiën tot veelgestelde vragen. Je vind het hier.

Coolblue Zonnepanelen

Bespaar gemiddeld € 813 per jaar
Installatie en uitleg door echte specialisten
Tot 25 jaar garantie
Gratis en geheel vrijblijvend

Terug naar Faq

Onderdelen van een zonnepaneel

Een zonnepaneel bestaat uit lagen met daarin zonnecellen. Via een netwerk van metalen draadjes wordt de opgewekte energie getransporteerd, zodat je het uiteindelijk in huis kan gebruiken. Maar wat zijn zonnecellen precies en hoe werken de verschillende lagen van een zonnepaneel?

Wat zijn zonnecellen?

Een zonnepaneel is opgebouwd uit zonne cellen. Deze cellen bestaan uit 2 lagen silicium met daartussen een scheidingslaag. De ene laag silicium bevat meer elektronen dan de andere. Zodra de zon gaat schijnen, bewegen de elektronen van de laag met veel elektronen, naar de laag met minder elektronen. Deze beweging zorgt voor een spanningsveld en dat levert elektriciteit op.

Hoe zijn zonnepanelen opgebouwd?

Zonnepanelen bestaan uit lagen. Ze worden afgedekt door een laag plastic folie met daartussen een netwerk van metalen metalen draadjes. Dankzij de plastic folie blijven de zonnecellen beschermd tegen stoten, schokken en vocht. Over de folie wordt een glazen plaat gemonteerd die wordt afgedekt door een frame. Het frame zorgt ervoor dat alle elementen bij elkaar blijven. Dankzij de achterplaat is het paneel ook aan de achterkant beschermd.

Hoe werken fingers en busbars?

Op zonnepanelen zie je een netwerk van metalen draadjes. Dit zijn fingers en busbars. Busbars vormen de verbinding tussen de fingers. Ze vormen het circuit waarover de energie getransporteerd wordt. De stroom wordt met dit systeem naar het aanhechtingspunt van het paneel vervoerd. Van dit aanhechtingspunt gaat de energie via kabels naar de omvormer, zodat je de opgewekte stroom voor je apparaten kan gebruiken.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback