Terug naar Faq

Salderen met omvormer en slimme meter

'Maakt het voor het salderen uit of je 1-fase omvormer op een 3-fase slimme meter zet?' Het antwoord op deze vraag is nee, maar er ontstaat nogal wat onduidelijkheid over. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe het precies zit.

1-fase versus 3-fase

Aansluitingen in Nederland zijn 1-fasig of 3-fasig. Bij een 1-fase aansluiting komt het vermogen op één draad binnen en bij een 3-fase aansluiting op 3 verschillende draden. Daarnaast kun je omvormers ook indelen in 1-fase of 3-fase. Driefasige omvormers werken alleen op een driefasig elektriciteitsnet. Maar een 1-fase omvormer functioneert zowel op een 1- en 3-fase aansluiting.

Heb je een 1-fase of 3-fase aansluiting?

Salderen en de nieuwe regeling

Wanneer je meer energie hebt opgewekt met je zonnedak dan je verbruikt, saldeer je. Je energieleverancier verrekent de teruggeleverde zonne energie met de energie die je hebt afgenomen. Op die manier bespaar je op je energierekening. Per 2023 gaat de salderingsregeling veranderen. Je krijgt dan een minder hoge vergoeding voor je teruggeleverde stroom.

Meer over salderen

Hoe werkt het met een slimme meter?

Om het vermogen op het elektriciteitsnet in balans te houden, is het voor de netbeheerder belangrijk om de stroomproductie en het verbruik zoveel mogelijk te verdelen over de 3 beschikbare fases. In huis maakt het niet uit op welke fase je stroom verbruikt, zolang je niet meer Watt gebruikt dan er door de zekering past. Dan is het wel zo handig om je verbruik te verdelen over de fases.

Dit geldt ook voor het opwekken van energie. Als je meer dan 3680W (16A * 230V) kunt produceren, heb je meestal een 3-fase omvormer nodig. Maar als je systeem minder vermogen heeft, kan dat prima met een 1-fase omvormer. De vraag die vaak gesteld wordt is of het salderen wel goed gaat. Je levert immers op 1 fase terug, terwijl je op de andere fase je wasmachine laat draaien.

Gelukkig zijn alle Nederlandse slimme meters zo ingesteld dat ze intern salderen over de drie beschikbare fases. Dat betekent dat als je op fase 1 teruglevert en op fase 3 een wasje draait met net zoveel vermogen, je meter netto 0 telt. Voor saldering maakt het dus niet uit of je een 1- of 3-fase omvormer op je 3-fase aansluiting installeert. Bijkomend voordeel is dat 1-fase omvormers veel goedkoper zijn!

© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.