Advies

We hebben ze zelf ook.

Er is veel te vertellen over zonnepanelen. Dus dat doen we ook. Van de werking tot de installatie, van de financiën tot veelgestelde vragen. Je vind het hier.

Coolblue Zonnepanelen

Bespaar gemiddeld € 813 per jaar
Installatie en uitleg door echte specialisten
Hulp bij een slimmer en duurzamer huis
Gratis en geheel vrijblijvend

Terug naar Faq

Slimme meter en zonnepanelen

Met een slimme meter kan de netbeheerder je energieverbruik aflezen. Je hoeft dus niet langer zelf je meterstanden door te geven. De slimme meter kan ook digitaal communiceren met andere apparaten. Handig, want zo heb je via een app meer inzicht in je energieverbruik! Toch vragen veel mensen zich af of een slimme meter met zonnepanelen een goed idee is. Daarom hebben we wat vragen over dit onderwerp voor je op een rij gezet.

Is een slimme meter met zonnepanelen verstandig?

Met zonnepanelen wek je zelf energie op. Je slimme meter verrekent dit automatisch met de energie die je van je leverancier afneemt. Op die manier is het inzichtelijk hoeveel energie je teruglevert en wat je daarvoor ontvangt. Omdat je dankzij een slimme meter meer inzicht hebt in hoeveel energie je panelen op welk moment opwekken, is deze meter in combinatie met een zonnedak zeker handig.

Mag je een slimme meter weigeren?

Ja, je mag een slimme meter weigeren. Een reden waarom sommige mensen dit doen is dat ze denken dat een slimme meter privacygevoelig is. Ze vinden het niet prettig dat de netbeheerder inzicht heeft in het energieverbruik. Toch zijn netbeheerder aan strenge regels gebonden. Ze mogen bijvoorbeeld niet bekijken wanneer je welke elektrische apparaten gebruikt of hoe lang je dat doet.

Wanneer je je slimme meter weigert, zal je oude meter waarschijnlijk worden afgekeurd. Je krijgt dan alsnog een nieuwe meter van je netbeheerder, alleen is deze meter niet geschikt voor het digitaal en automatisch doorgeven van de meterstanden. Je zal dit dan nog steeds zelf moeten doen.

Is een slimme meter verplicht wanneer je zonnepanelen hebt?

Vanaf 2023 gaat de nieuwe salderingsregeling in. Het bedrag dat je van de overheid krijgt voor je teruggeleverde zonnestroom zal langzaam worden afgebouwd tot je in 2031 niets meer terugkrijgt voor teruggeleverde energie. Om te weten hoeveel je teruglevert, wordt een slimme meter vanaf dat moment voor huizen met zonnepanelen verplicht. Uiteindelijk worden de meeste huishoudens uitgerust met een slimme meter.

Hoe werkt het terugleveren als je een slimme meter hebt?

Het terugleveren van energie met een slimme meter gaat automatisch. Je hoeft hier zelf dus niets voor te doen. De slimme meter geeft je daarnaast inzicht in de hoeveelheid energie die je panelen hebben opgewekt en hoeveel daarvan je saldeert.