Advies

We hebben ze zelf ook.

Er is veel te vertellen over zonnepanelen. Dus dat doen we ook. Van de werking tot de installatie, van de financiën tot veelgestelde vragen. Je vind het hier.

Coolblue Zonnepanelen

Bespaar gemiddeld € 813 per jaar
Installatie en uitleg door echte specialisten
Tot 25 jaar garantie
Gratis en geheel vrijblijvend

Terug naar Faq

Werking

Met zonnepanelen wek je je eigen energie op. Maar hoe werken zonnepanelen precies? In dit artikel lees je hoe zonlicht stap voor stap omgezet wordt in stroom voor je apparaten.

1. Zonlicht opvangen met zonnecellen

Elk zonnepaneel bevat kleine zonnecellen die met elkaar verbonden zijn. Deze cellen bestaan uit dunne laagjes silicium. Wanneer de zon op een cel schijnt, ontstaat er een spanningsverschil tussen deze laagjes. Als resultaat wekken de cellen gelijkstroom op. Je kunt deze stroom nog niet direct gebruiken voor je apparaten. Hiervoor moet de energie eerst omgezet worden naar wisselstroom.

2. Van gelijkstroom naar bruikbare wisselstroom

De omvormer zet de gelijkstroom van je panelen om naar wisselstroom. Het is wenselijk dat de omvormer zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen hangt. Op deze manier ontstaat er zo weinig mogelijk energieverlies door de kabels. Het is ook handig als de omvormer zijn warmte goed kwijt kan. Een koele plek is beter voor het rendement. In de meeste gevallen is je zolder de ideale ruimte voor de omvormer.

3. De omvormer stuurt de wisselstroom naar je meterkast

De omvormer stuurt de omgezette wisselstroom via een kabel naar je groepen-, of meterkast. Deze stroom stuur je voor een deel naar je apparaten. Het overschot dat je niet gebruikt, stuur je naar je energieleverancier. Van de groepenkast lees je handige informatie af. Denk aan je energieopbrengst en -verbruik.

4. Je apparaten gebruiken de zonnestroom

De groepenkast stuurt de wisselstroom naar alle apparaten in en rondom je huis, zoals je wasmachine en verlichting.

5. Energie terugleveren

Tijdens zonnige dagen of wanneer je weinig stroom verbruikt, wekken je zonnepanelen een overschot aan energie op. Dit overschot gaat niet verloren, maar stuur je rechtstreeks door naar je energieleverancier. De leverancier verrekent je teruggeleverde energie met je jaarlijkse afname. Hierdoor wordt je energierekening een stuk lager.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback