Advies

We hebben ze zelf ook.

Er is veel te vertellen over zonnepanelen. Dus dat doen we ook. Van de werking tot de installatie, van de financiën tot veelgestelde vragen. Je vind het hier.

Coolblue Zonnepanelen

Bespaar gemiddeld € 813 per jaar
Installatie en uitleg door echte specialisten
Hulp bij een slimmer en duurzamer huis
Gratis en geheel vrijblijvend

Terug naar Faq

Zonnepanelen en weersomstandigheden

Je zonnepanelen worden blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden. De combinatie van zonnig weer en een frisse buitentemperatuur is het meest optimaal voor je energie opbrengst. Maar wat gebeurt er tijdens een hittegolf, hagel of sneeuw? In dit artikel lees je meer over de invloed van het weer op je zonnepanelen.

Bewolking en regen

Ook als het bewolkt is, wekken je zonnepanelen energie op. Door de wolken wordt het zonlicht verspreid, maar een deel ervan komt nog steeds op je panelen terecht. Er zijn wat uitzonderingen. Als het tijdens een hele zware regenbui erg donker wordt, vangen je panelen nauwelijks licht. In de meeste gevallen duren dit soort zware buien gelukkig niet lang.

Hittegolf

Zonnepanelen functioneren het best bij zonnig weer, maar een hittegolf is niet ideaal. Het zorgt er in sommige gevallen zelfs voor dat je opbrengst terugloopt omdat de elektronen in het paneel te snel bewegen. Bij het installeren letten we er daarom op dat de panelen niet te dicht bij elkaar worden geplaatst. Hierdoor kan de wind goed over en onder je panelen om ze koel te houden.

Hagel

Zonnepanelen moeten voldoen aan een Europese standaard, de IEC61215. Ze worden getest door hagelstenen met een hoge snelheid op het paneel te laten inslaan. Ook zijn de zonnecellen in een zonnepaneel afgedekt door een laag gehard glas of plexiglas. Dit is steviger dan normaal glas. We raden wel aan om je zonnepanelen even te controleren na een hagelstorm.

Storm

Voldoende afstand tussen de zonnepanelen en de dakrand is belangrijk. De panelen mogen namelijk niet te dicht bij de dakrand of de nok van het dak komen te liggen. Hierdoor kunnen ze verschuiven of van je dak waaien. Dankzij de afstand is blijven je panelen goed liggen wanneer het hard waait. Toch is het verstandig om na een storm je dak te controleren op verschoven of beschadigde dakpannen.

Sneeuw

Een pak sneeuw is niet gunstig voor de opbrengst van je zonnepanelen. Het oppervlak van je panelen is glad, waardoor de sneeuw er in veel gevallen vanzelf vanaf glijdt. Mocht dit niet gebeuren omdat het blijft vriezen, dan kun je altijd zelf proberen om de sneeuw te verwijderen met een zachte bezem. Ben hierbij voorzichtig, vooral wanneer je dak moeilijk begaanbaar is en extra glad door de vorst.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback