Terug naar Financien

Beoordelen van een zonnepanelen offerte

Het kiezen van zonnepanelen is niet altijd een makkelijk. Wat kost een systeem gemiddeld? En hoe zit het met de garantie? We geven je wat tips zodat jij weet waar je op moet letten bij het vergelijken van je zonnepanelen offerte.

De goedkoopste offerte is niet altijd de beste

Het lijkt in eerste instantie misschien een goed idee om te gaan voor de offerte met de laagste totaalprijs. Maar dit is niet altijd verstandig. Bedenk dat je systeem een levensduur heeft van gemiddeld 25 jaar. Je doet je investering dus voor een behoorlijk lange termijn. Een opvallend lage totaalprijs is vaak een voorbode voor goedkope panelen waarvan de kwaliteit nog wel eens te wensen over laat.

Meer over goedkope zonnepanelen

Kijk naar de prijs per Wp

Het is natuurlijk belangrijk om te kijken naar de prijs per paneel, maar nog belangrijker is de prijs per Wattpiek (Wp). Staat dit niet op je offerte? Dan is het raadzaam om dit alsnog uit te zoeken. Het aantal Wp zegt namelijk iets over de capaciteit van een paneel. Zo levert een zonnepaneel van 280Wp meer energie op dan een paneel van 240Wp. Het paneel van 240Wp zal daarom ook goedkoper zijn, maar als je een kleiner dak hebt en minder panelen kwijt kan, wil je natuurlijk alles uit de beschikbare oppervlakte halen.

Bestel geen kant-en-klaar zonnepanelen pakket

Er zijn steeds meer partijen die kant-en-klare pakketten met daarin zonnepanelen, een omvormer of optimizers en systemen voor een totaalprijs aanbieden. Omdat het ontwerpen en installeren van een zonnesysteem maatwerk is, is een pakket vaak geen goede keuze. Bij het ontwerpen van een zonnedak wordt namelijk gelet op allerlei variabelen zodat het systeem op een zo optimale manier een het grootst mogelijke deel van je energieverbruik dekt. Denk daarbij aan schaduw, de hellingshoek en oriëntatie van je dak.

De terugverdientijd is belangrijk

De terugverdientijd gaat over de periode die het kost om de investering in je zonnesysteem terug te verdienen. Dit wordt vaak als indicator op offertes gebruikt om aan te tonen hoe rendabel zonnepanelen in jouw situatie zijn. Hoe korter de terugverdientijd, hoe beter. Er zijn verschillende factoren die de terugverdientijd bepalen. Meer te weten komen? Lees dan ons artikel over de terugverdientijd van zonnepanelen.

Meer over de terugverdientijd van zonnepanelen

Let op het verschil tussen product- en vermogensgarantie

Met productgarantie wordt de garantie op de panelen, de omvormer of het kabeltraject bedoeld. De meeste merken bieden minstens 10 jaar. Is dit minder? Dan is het raadzaam om de kwaliteit van het paneel en het merk nog eens goed te bekijken. Anders dan productgarantie heeft vermogensgarantie betrekking op het vermogen van zonnepanelen. Omdat zonnepanelen een verouderingsproces kennen, bieden veel fabrikanten ook een garantie op het vermogen. Zo weet je dat je na 10 jaar nog steeds 90% van je oorspronkelijke opbrengst geniet.

Wordt er op de offerte bijvoorbeeld benoemd dat je 25 jaar garantie krijgt? Dan is het raadzaam om na te vragen over welk type garantie het precies gaat. Wil je meer informatie over het vergelijken van offertes? Neem dan gerust contact met ons op!

© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.