Advies

We hebben ze zelf ook.

Er is veel te vertellen over zonnepanelen. Dus dat doen we ook. Van de werking tot de installatie, van de financiën tot veelgestelde vragen. Je vind het hier.

Coolblue Zonnepanelen

Bespaar gemiddeld € 813 per jaar
Installatie en uitleg door echte specialisten
Tot 25 jaar garantie
Gratis en geheel vrijblijvend

Terug naar Financiën

Forfait op zonnepanelen

Je betaalt naast btw ook forfait over je zonnepanelen. Dat is belasting over de stroom die je zelf gaat opwekken. In dit artikel lees je meer over de forfaits die belastingdienst heeft vastgesteld. Zo weet je straks precies hoeveel je moet betalen.

Btw

Wanneer je zelf zonnestroom gaat opwekken, lever je de energie die je niet gebruikt terug aan het energienet. Hierdoor kun je jezelf zien als een klein energiebedrijf en dus als ondernemer. En voor ondernemers is het mogelijk om hun btw (21% van de totale kosten van het zonnesysteem) terug te vragen. Je komt daarmee gemiddeld al snel uit op een bedrag van rond de € 750,-. Samen met De Centrale Btw Teruggave regelen we dit voor je. Je hoeft hier zelf dus niets voor te doen.

Forfait

Naast de btw die je in eerste instantie voldoet en daarna terug krijgt, betaal je ook forfait. Dit is belasting over de stroom die je gaat opwekken. De Belastingdienst heeft vaste forfaits opgesteld. Aan de hand van de hoeveelheid energie (Wattpiek) die je opwekt, zie je meteen hoeveel je moet afdragen. Je betaalt dit bedrag een keer per jaar. Anders dan bij btw is het niet mogelijk om forfait terug te vragen. Het forfaitair bedrag wordt automatisch verrekend met het bedrag dat je terugkrijgt van de Belastingdienst.

Voorbeeld

Stel, je koopt een zonnesysteem van 3500Wp, dan betaal je per jaar € 80,- forfait over de stroom die je opgewekt hebt. Heb je vragen over de aangifte van je btw of ben je benieuwd hoeveel forfait jij over je zonnepanelen moet gaan betalen? Neem dan gerust contact met ons op!