Advies

We hebben ze zelf ook.

Er is veel te vertellen over zonnepanelen. Dus dat doen we ook. Van de werking tot de installatie, van de financiën tot veelgestelde vragen. Je vind het hier.

Coolblue Zonnepanelen

Bespaar gemiddeld € 813 per jaar
Installatie en uitleg door echte specialisten
Tot 25 jaar garantie
Gratis en geheel vrijblijvend

Terug naar Financiën

Kosten zonnepanelen

Een gemiddeld dak met zonnepanelen kost in 2021 tussen de € 3500 en € 5000. Deze prijs geldt voor een zonnedak met 10 tot 14 goede kwaliteit zonnepanelen die seriegeschakeld zijn. Kies je voor volledig zwarte premium zonnepanelen en voor topkwaliteit micro-omvormers die ook bij schaduw je panelen optimaal laten presteren, dan is je investering wat hoger. Wel wek je dan meer stroom op, waardoor je je zonnepanelen nog steeds binnen 7 tot 9 jaar terugverdient. In dit artikel vertellen we meer over hoe de prijs van zonnepanelen bepaald wordt.

Dit bepaalt de prijs van zonnepanelen

Wat je zonnepanelen systeem gaat kosten, wordt bepaald door verschillende factoren. Dit zijn de 5 belangrijkste en bepalende factoren voor de prijs van je zonnedak:

  • Het zonnepaneel
  • De omvormer
  • Het aantal zonnepanelen
  • Schuin dak of plat dak
  • De installatie: kwaliteit en garantie

Bij Coolblue vinden we de kwaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid van zonnedaken erg belangrijk. We kijken dus altijd goed naar wat je nodig hebt en wat jouw wensen zijn. Zo vinden we het beste zonnedak voor jou.

Prijsbepaler 1: het zonnepaneel

Zonnepaneel kosten

Er zijn veel verschillende zonnepanelen: groot en klein, volledig zwart, goedkoop en premium. De belangrijkste eigenschap van een zonnepaneel is hoeveel Wattpiek (Wp) het oplevert. Dat geeft aan hoeveel stroom het paneel opwekt. Naast het verschil in opbrengst is het verschil in uiterlijk ook belangrijk. Volledig zwarte zonnepanelen zijn iets duurder. Ten slotte is het ook verstandig om in de gaten te houden hoeveel het zonnepaneel in vermogen degradeert. Ofwel: verliest het paneel veel van zijn rendement na een aantal jaar, of blijft dit bijna gelijk? Premium zonnepanelen hebben vaak een hogere vermogensgarantie.

Prijsbepaler 2: omvormers

Omvormers kosten

Omvormers zijn erg belangrijk voor je zonnedak: ze zetten gelijkstroom om naar bruikbare wisselstroom. Serie-omvormers zijn niet zo complex en daarom goedkoper. Omvormers die de stroom optimaliseren per paneel, micro-omvormers of energy optimizers, zijn slimmer en daardoor ook wat duurder. Maar deze stellen je wel in staat om het maximale rendement uit je zonnepanelen te halen - ook wanneer je last hebt van schaduw.

Prijsbepaler 3: aantal zonnepanelen

Aantal zonnepanelen kosten

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, bepaalt natuurlijk voor een groot deel de prijs van je zonnedak. Daarbij is de balans tussen wat je panelen opwekken, jouw stroomverbruik en de terugverdientijd belangrijk. Te veel zonnepanelen aanschaffen is door de nieuwe regelgeving rond salderen niet verstandig. Onze adviseurs bespreken daarom goed je situatie en wensen met je door en zullen met een slim advies komen voor het aantal zonnepanelen.

Prijsbepaler 4: het dak

Montagesysteem plat dak schuin dak kosten

Ook het soort dak heeft invloed op de prijs. We onderscheiden platte daken en schuine daken. Heb je een schuin dak, dan is het montagesysteem goedkoper doordat er minder kostbare onderdelen nodig zijn dan voor het onderstel van zonnepanelen op een plat dak. Wel is het zo dat veel mensen met een schuin dak kiezen voor volledig zwarte premium zonnepanelen: dat ziet er namelijk net wat mooier uit. Maar de prijs daarvan is wel hoger. Komen je zonnepanelen op verschillende dakvlakken te liggen? Dan kan dat zorgen voor hogere installatiekosten.

Prijsbepaler 5: installatiekwaliteit en garantie

Garantie en kwaliteit zonnepanelen

Wanneer je kiest voor een goede kwaliteit zonnepanelen en omvormers, wil je dat deze ook goed en veilig geïnstalleerd worden. Zowel op je dak als in je meterkast. Daarom maken onze installateurs alleen gebruik van stevige montagesystemen en de beste kwaliteit materialen zoals schroeven, bouten en kabels. Daarom geven wij altijd 10 jaar garantie op onze installatie. Daar kun je op vertrouwen.

Wat kosten 10 zonnepanelen inclusief installatie?

Type dak Schuin op het zuidwesten
Aantal zonnepanelen 10
Type zonnepanelen Trina Vertex S 385 Wattpiek
Type omvormer Growatt 3600 TL-XE seriegeschakelde omvormer
Opgewekte stroom per jaar 3265 kWh
Besparing in 1e jaar € 718,30
Terugverdientijd 5 jaar en 7 maanden
Prijs 10 zonnepanelen inclusief installatie € 3800* (excl. btw)

Wat kosten 12 premium zonnepanelen inclusief installatie?

Type dak Schuin dak op het zuiden met schaduw
Aantal zonnepanelen 12
Type zonnepanelen Premium REC Alpha 370 Wattpiek
Type omvormer Enphase iQ7+ parallelgeschakelde micro-omvormers
Opgewekte stroom per jaar 3996 kWh
Besparing in eerste jaar € 879,12
Terugverdientijd 6 jaar en 10 maanden
Prijs 12 premium zonnepanelen inclusief installatie € 6075* (excl. btw)

Reken uit wat jij bespaart met zonnepanelen

Omdat ieder dak anders is en de wensen per klant verschillen, kan de prijs voor jou lager of hoger uitvallen. Wil je weten hoeveel jij kunt besparen met je eigen zonnepanelen? Bereken dan hier je besparing per jaar en de terugverdientijd van jouw zonnedak en vraag direct een offerte aan.

*Deze prijzen zijn slechts een voorbeeld. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. We rekenen graag uit wat het beste zonnedak voor jou zou kosten.