Advies

We hebben ze zelf ook.

Er is veel te vertellen over zonnepanelen. Dus dat doen we ook. Van de werking tot de installatie, van de financiën tot veelgestelde vragen. Je vind het hier.

Coolblue Zonnepanelen

Bespaar gemiddeld € 813 per jaar
Installatie en uitleg door echte specialisten
Altijd 10 jaar installatiegarantie
Gratis en geheel vrijblijvend

Terug naar Financiën

Nadelen goedkope zonnepanelen

Je ziet ze steeds vaker; zonnepanelen. Dat is een mooie ontwikkeling, want ze zijn goed voor het milieu en doordat ze betaalbaarder worden, hebben steeds meer particulieren er plezier van. Tijdens het zoeken naar de beste panelen voor op jouw dak, is de prijs natuurlijk een belangrijke factor. Maar is goedkope zonnepanelen kopen verstandig? In dit artikel lees je daar meer over.

Wat maakt zonnepanelen goedkoop?

De zonnecellen in zonnepanelen bestaan uit silicium. In goedkope zonnepanelen is het silicium vaak niet erg zuiver. Je kan dus stellen; hoe zuiverder het silicium, des te beter de kwaliteit van het zonnepaneel. Daarnaast zorgt zuiver silicium ook voor een stabielere energie opbrengst op lange termijn.

Er zijn daarnaast ook verschillende bewerkingsmethoden van silicium die invloed hebben op de vermogen van het paneel. Bij monokristallijne panelen liggen de kristallen van het silicium bijvoorbeeld allemaal in dezelfde richting, wat zorgt voor een hoge energieopbrengst. Bij polykristallijne zonnepanelen is het productieproces van de panelen minder uitgebreid. Dit type paneel wekt dus iets minder energie op maar is wel wat voordeliger.

Er zijn ook zonnepanelen waarvan de zonnecellen zijn samengesteld uit amorf silicium wat bestaat uit poeder in plaats van uit kristallen. Dit is een relatief goedkope grondstof maar het zorgt er wel voor dat de panelen een stuk minder energie leveren. Bij zonnepanelen blijkt dus ook dat goedkoop vaak duurkoop is. Goedkopere zonnepanelen moeten vaker gecontroleerd, gerepareerd of vervangen worden. Dit brengt uiteindelijk dus extra kosten met zich mee.

Besparen op de installatie?

De kwaliteit van het silicium en het vermogen van een paneel zijn indicators voor de kwaliteit van het paneel en voor de prijs. Sommige mensen kiezen daarom voor goede panelen maar willen besparen op de installatie. Het lijkt dan een goed idee zelf zonnepanelen te installeren om installatiekosten te besparen. Maar ook in dit geval is goedkoop vaak duurkoop. Tijdens een doe het zelf zonnepanelen installatie kan er namelijk vanalles misgaan met de panelen, je dak en met je eigen veiligheid. Daarom raden wij het zelf installeren van zonnepanelen af.