Terug naar Financiën

Hoe bereken je de opbrengst van zonnepanelen?

Er zijn veel factoren die invloed hebben op wat je zonnepanelen je onderaan de streep gaan opleveren. Maar hoe bereken je de opbrengst van zonnepanelen? We leggen het uit door middel van een rekenvoorbeeld.

Gemiddelde opbrengst zonnepanelen

Wanneer je begint met de berekening, is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek, terwijl de verwachte opbrengst wordt weergegeven in kilowattuur (kWh).

Daarnaast is het totale vermogen van je systeem niet wat je panelen daadwerkelijk zullen opwekken. De omstandigheden zijn namelijk niet altijd optimaal. Soms is het bijvoorbeeld bewolkt en wekken je panelen wat minder op. Wanneer het buiten warm is wekken panelen ook minder energie op (de ideale temperatuur is rond de 25 graden). Daarom wordt voor de berekening 85% van het totale vermogen gehanteerd. 1 Wattpiek (Wp) staat dus voor een opbrengst van circa 0,85 kWh per jaar.

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Bijvoorbeeld; het totale vermogen van je zonnepanelen is 4000 Wp. Dat betekent dat ze per jaar 3400 kWh opwekken (4000 x 0,85).

Stel dat de prijs die je voor energie betaalt € 0,22 cent per kWh is. Dan is je besparing 3400 kWh x € 0,22 = € 748,- op je totale energierekening.