Terug naar Financiën

Opbrengst van zonnepanelen

Benieuwd naar de opbrengst van je zonnepanelen? Er zijn veel factoren en omgevingsinvloeden die meespelen bij het beantwoorden van deze vraag. Zo heeft de hoeveelheid zonlicht die je zonnepanelen opvangen bijvoorbeeld een grote invloed op de opbrengst. Je leest meer hier meer over die verschillende aspecten.

Wattpiek zonnepanelen

De hoeveelheid energie die je zonnepanelen opwekken, wordt uitgedrukt in de meeteenheid wattpiek. Wattpiek is de hoeveelheid stroom dat een zonnepaneel produceert onder de meest ideale omstandigheden. Het is tevens het maximale vermogen dat een paneel kan geleiden. Dit vermogen wordt getest in een laboratorium onder ideale omstandigheden. Dit is dus niet de werkelijke zonnepanelen opbrengst.

Aantal zonnepanelen

Ook het aantal zonnepanelen waaruit je systeem bestaat, heeft invloed op je energie opbrengst. Een groter aantal panelen staat vaak garant voor een hogere opbrengst. Let wel op dat het aantal zonnepanelen bij jouw situatie moet passen. Denk daarbij aan de oppervlakte van je dak en je energieverbruik. Wij geven je graag een passend advies zodat je het meest uit je zonnepanelen haalt.

Omgevingsinvloeden

Schaduw, de oriëntatie van je dak en hoe zonnig het tijdens een bepaald seizoen is, heeft invloed op de energie opbrengst van je systeem. Schaduw kan veroorzaakt worden door bomen, schoorstenen of ventilatiepijpjes. Bovendien zijn de optimale testcondities waaronder een zonnepaneel wordt getest niet hetzelfde als die op je dak. Dit soort informatie nemen we allemaal mee in de berekening van jouw uiteindelijke energie opbrengst.

Opbrengst zonnepanelen per maand

De stralingssterkte van de zon is niet elke maand even sterk. Zo schijnt de zon tijdens de zomermaanden meer op het noordelijk halfrond door de kanteling van de aarde. Dit zorgt voor betere instraling van het zonlicht op je zonnepanelen. Zo weten we dat zonnepanelen tijdens een gemiddelde zomermaand zeker 13% van je totale jaaropbrengst produceren.

De opbrengst van zonnepanelen per dag zal in de ochtend en namiddag lager zijn dan midden op de dag. Dit komt omdat de zon midden op de dag precies boven je zonnepanelen staat. De hoogste productie zie je dus terug rond het middaguur.

Weersomstandigheden

Ook het weer kan invloed hebben op je energieopbrengst. Je kan je voorstellen dat je panelen op een regenachtige dag wat minder opwekken dat wanneer de zon de hele dag schijnt. Ook bewolking en sneeuw hebben invloed op de opbrengst van je zonnedak.