Terug naar Financien

Rendement en zonnepanelen

Investeren in zonnepanelen is niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. In dit artikel leggen we uit wat er precies met rendement bedoeld wordt en welke zaken invloed hebben op je zonnepanelen rendement.

Wat is rendement precies?

Met rendement wordt in algemene zin de opbrengst bedoeld die een investering oplevert. In de meeste gevallen wordt rendement uitgedrukt in een bedrag of als een percentage. In het geval van zonnepanelen wordt het rendement vaak in de vorm van een geldbedrag uitgedrukt.

Het verschil tussen technisch rendement en financieel rendement

Als het aankomt op zonnepanelen, wordt er vaak over 2 vormen rendement gesproken, namelijk technisch rendement en financieel rendement. Het technisch rendement heeft betrekking op het materiaal en het vermogen, dus op de zonnepanelen zelf. Het technische zonnepanelen rendement wordt ieder jaar een klein beetje minder. Dit komt door de veroudering van de zonnecellen, wat overigens een natuurlijk proces is dat in alle zonnepanelen voorkomt.

Het financieel rendement gaat over wat de zonnepanelen opbrengen op financieel gebied. Een belangrijke factor hierbij is de terugverdientijd. Hiermee wordt de tijd die het kost om je investering terug te verdienen bedoeld. De gemiddelde terugverdientijd van een zonnesysteem is 7 jaar. Wil je weten hoe de terugverdientijd er voor jou uitziet? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Meer over de opbrengst van zonnepanelen

Factoren die invloed hebben op het rendement

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op zowel het technische als financiële rendement van zonnepanelen. Denk daarbij aan omgevingsinvloeden die je opbrengst kunnen verhogen of verlagen, zoals schaduw van bomen of ventilatiepijpjes of weersomstandigheden. Sommige jaren hebben gemiddeld nu eenmaal meer zonuren dan andere. Ook de stand van de zon, hoe schoon je panelen zijn en het eerder genoemde natuurlijke verouderingsproces hebben invloed op je rendement. Daarnaast zijn sommige panelen in staat meer vermogen te genereren. Dit kan komen door het soort silicium in de panelen, de oppervlakte van het paneel of door het type omvormer of optimizer waar je zonnepanelen op zijn aangesloten.

Meer over de beste opstelling van zonnepanelen
© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.