Terug naar Financien

Terugverdientijd van zonnepanelen

Heb je wel eens een offerte voor zonnepanelen aangevraagd? Dan heb je vast wel eens gehoord van het begrip 'terugverdientijd'. In dit artikel leggen we uit wat er precies met dit begrip bedoeld wordt en wat de terugverdientijd betekent voor jouw investering en hoe je de terugverdientijd zelf kan berekenen.

Wat wordt er met terugverdientijd zonnepanelen bedoeld?

De terugverdientijd is de tijd waarin je je investering in zonnepanelen kan terugverdienen. De terugverdientijd is een dus goede indicator om te kijken of zonnepanelen interessant voor je zijn. Dit begrip zie je daarom naast bijvoorbeeld vaak terug op offertes. Hoe korter de terugverdientijd, hoe beter. De gemiddelde terugverdientijd is ongeveer 7,5 jaar.

Wat bepaalt de terugverdientijd?

Er zijn verschillende factoren die je zonnepanelen terugverdientijd bepalen. Denk daarbij aan de aanschafkosten van je systeem, het vermogen dat je systeem kan opwekken, je energieverbruik en de prijs per kWh die je energieleverancier betaalt.

De terugverdientijd berekenen

Wil je de terugverdientijd van jouw zonnepanelen berekenen? Dat doe je zo!

Je koopt een systeem dat je 1200 Wp oplevert. In de praktijk levert dat je 1020 Wp op (85% van het optimale vermogen).

Om de jaarlijkse opbrengst van je panelen uit te rekenen, vermenigvuldig je de prijs per kWh die je aan je energieleverancier betaalt met het aantal kWh dat je systeem opwekt.
Dus bijvoorbeeld € 0,20 cent x 1020 kWh = € 204 per jaar.

Stel je voor dat de installatiekosten van je systeem € 1500 euro zijn. Dan deel je dit bedrag door de jaarlijkse opbrengst van je systeem. € 1500 / € 204 = 7.3 jaar. Dat wil zeggen dat dit systeem in minder dan 7,5 jaar terugverdiend zou hebben. Alles wat je daarna met je panelen opwekt kun je zien als 'gratis stroom'.

© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.