Advies

We hebben ze zelf ook.

Er is veel te vertellen over zonnepanelen. Dus dat doen we ook. Van de werking tot de installatie, van de financiën tot veelgestelde vragen. Je vind het hier.

Coolblue Zonnepanelen

Bespaar gemiddeld € 813 per jaar
Installatie en uitleg door echte specialisten
Hulp bij een slimmer en duurzamer huis
Gratis en geheel vrijblijvend

Terug naar Financiën

Terugverdientijd van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een flinke investering, maar wel een die zich snel terugverdient. Je bespaart namelijk op je energiekosten door zelf zonnestroom op te wekken. De terugverdientijd van zonnepanelen is het aantal jaren en maanden dat je erover doet om je investering terug te verdienen met je besparing op energiekosten. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is tussen 5 en 8 jaar. Je leest hier meer over in dit artikel.

Wat is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen?

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen de 5 en 8 jaar. Alle energie die je na dit break-even moment opwekt met je zonnedak is pure winst. En de verwachting is dat jouw zonnepanelen wel 25 jaar meegaan. Tel uit je winst!

Welke factoren zijn van invloed op de terugverdientijd van zonnepanelen?

  • De prijs van je zonnepanelen afgezet tegen het vermogen van je zonnedak. Hoe lager je kosten per Wp, hoe eerder je deze terugverdient.
  • Je stroomverbruik en de kilowattuurprijs die je terugkrijgt van jouw energieleverancier. Hoe meer je voor je teruggeleverde kWh krijgt, hoe korter je terugverdientijd.
  • De kwaliteit van je zonnedak. Kies je voor betere kwaliteit zonnepanelen en omvormers? Dan zullen deze waarschijnlijk langer meegaan en hoef je geen kosten te maken voor vervangende onderdelen.
  • Salderingsregeling. Vanaf 2023 veranderen de regels rond salderen. De regeling wordt gelijkmatig afgebouwd, waardoor je niet meer zomaar je opgewekte stroom kunt aftrekken van je totaalverbruik.

Hoe bereken je de terugverdientijd van zonnepanelen?

De terugverdientijd van je zonnepanelen kun je als volgt berekenen: stel, je koopt een systeem van 12 zonnepanelen van elk 375 Wp voor een investering van € 4200 inclusief installatie (fictief bedrag). Dan levert je zonnepanelen systeem in totaal 4.500 Wp op. In de praktijk levert dit een vermogen op van 3500-4000 kilowattuur. Dat heeft onder meer te maken met de stand van de zon en bijvoorbeeld een boom in de straat die voor schaduw zorgt.

Jouw jaarlijkse besparing berekenen we door de jaarlijks opgewekte stroom te vermenigvuldigen met het bedrag dat je aan je energieleverancier betaalt per kWh. Gemiddeld gezien is dat € 0,22. € 0,22 x 3500 = € 770 per jaar.

Nu moeten we alleen nog kijken hoe snel je de investering van € 4200 terugverdient. Hiervoor delen we de investering door de verwachte besparing per jaar. Dus € 4200 / € 770 = 5,46. De terugverdientijd van dit fictieve voorbeeld is dus 5 jaar en 6 maanden. Alles wat je daarna met je zonnepanelen opwekt is pure winst!

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback