Advies

We hebben ze zelf ook.

Er is veel te vertellen over zonnepanelen. Dus dat doen we ook. Van de werking tot de installatie, van de financiën tot veelgestelde vragen. Je vind het hier.

Coolblue Zonnepanelen

Bespaar gemiddeld € 813 per jaar
Installatie en uitleg door echte specialisten
Tot 25 jaar garantie
Gratis en geheel vrijblijvend

Terug naar Financiën

Terugvragen van btw op zonnepanelen

De btw die je betaalt wanneer je zonnepanelen koopt, krijg je terug van de Belastingdienst. Dit komt omdat je de energie die je niet meteen gebruikt, teruglevert aan het energienet. Op dat moment wordt je gezien als ondernemer voor de btw. In dit artikel vertellen wij je hoe dit precies werkt en hoe wij je helpen bij het terugvragen van de btw op zonnepanelen.

Wat is btw en hoe hoog is deze voor zonnepanelen?

Tijdens het kopen van een product of dienst dragen we een deel van het aankoopbedrag af aan de overheid, dat is btw. Dit geldt ook voor zonnepanelen. De hoogte van het btw percentage voor zonnepanelen is 21%. Dit betekent dus dat er 21% extra kosten in rekening worden gebracht in de vorm van btw wanneer je zonnepanelen koopt. Deze kosten kun je gelukkig ook weer terugkrijgen.

Waarom krijg je de zonnepanelen btw terug?

Door een zonnesysteem aan te schaffen, ga je zelf energie opwekken. Omdat je de overtollige energie die je niet gebruikt teruglevert aan het net, word je een ondernemer. Het voordeel hiervan is dat je als ondernemer btw van een aanschaf voor je onderneming, je zonnepanelen dus, mag aftrekken van de btw die jij afdraagt over het product. Dat product is in dit geval de zonnestroom die je weer 'verkoopt' aan je energiemaatschappij.

Het forfait bedrag

Om je te helpen bij de aangifte van je omzetbelasting heeft de belastingdienst zogenoemde forfaits opgesteld. Deze forfaits zijn gebaseerd op de stroomproductie van je zonnedak. Op basis hiervan heeft de belastingdienst berekend hoeveel btw je zou gaan afdragen over de stroom die je verkoopt aan je energiemaatschappij. De belastingdienst heeft dit gedaan voor systemen tot en met 10.000 Wattpiek. Produceer je meer dan 10.000 Wattpiek? Dan wordt er een aparte berekening gemaakt om het bedrag te bepalen.

Hoe lang duurt het terugvragen van mijn btw?

Het terugvragen van jouw btw wordt gestart in de maand na het eerste kwartaal dat de zonnepanelen zijn aangeschaft. Koop je jouw zonnepanelen bijvoorbeeld in januari? Dan zal je aanvraag in april in behandeling worden genomen. Dit komt omdat ondernemers per kwartaal aangifte doen. Vervolgens gaat de Belastingdienst voor je aan de slag. Het duurt ongeveer 3 tot 5 maanden voor het bedrag op je rekening staat.

Wat moet ik hiervoor doen?

Goed nieuws! Het terugvragen van de btw regelen wij. We doen dit in samenwerking met De Centrale BTW teruggave. Je hoeft hier dus niets voor te doen, behalve ons voorzien van de juiste informatie. Vervolgens doen wij de rest.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback