Advies

We hebben ze zelf ook.

Er is veel te vertellen over zonnepanelen. Dus dat doen we ook. Van de werking tot de installatie, van de financiën tot veelgestelde vragen. Je vind het hier.

Coolblue Zonnepanelen

Bespaar gemiddeld € 813 per jaar
Installatie en uitleg door echte specialisten
Hulp bij een slimmer en duurzamer huis
Gratis en geheel vrijblijvend

Terug naar Financiën

Wat zijn de beste zonnepanelen

Bij het vergelijken van zonnepanelen is het belangrijk om goed te weten waar je op moet letten. Het is verstandig om niet alleen de prijs van zonnepanelen te vergelijken, maar ook te kijken naar wat de panelen opleveren. In dit artikel zetten we een aantal belangrijke factoren die de kwaliteit van zonnepanelen bepalen op een rijtje.

Vermogen (wattpiek)

Wanneer je zonnepanelen met elkaar vergelijkt, is het vermogen een belangrijke eigenschap. Dit geeft namelijk aan hoeveel energie een zonnepaneel opwekt. Fabrikanten drukken het vermogen uit in wattpiek (Wp). De wattpiek is de maximale hoeveelheid stroom die een zonnepaneel produceert, gemeten onder ideale omstandigheden. De meeste zonnepanelen hebben een vermogen tussen de 300 en 350 Wp. Een hogere wattpiek zegt iets over de kracht en kwaliteit van het paneel. Zonnepanelen met een hoge wattpiek leveren dus meer energie op dan panelen met een lage wattpiek, maar ze zijn ook duurder.

Rendement

Het rendement van een zonnepaneel geeft aan wat jouw investering uiteindelijk oplevert. Bij zonnepanelen is sprake van technisch en financieel rendement. Zonnepanelen leveren immers bruikbare energie op, maar er is ook een financieel voordeel.

Het technisch rendement is de hoeveelheid zonlicht die de zonnepanelen in energie omzetten. Dit heeft vooral te maken met het maximale vermogen van de panelen. Je ziet het technisch rendement terug in de hoeveelheid energie die een zonnepaneel over een bepaalde periode opwekt. Dit neemt ieder jaar een klein beetje af, omdat de zonnecellen ouder worden.

Het financiële rendement geeft aan wat de zonnepanelen op financieel gebied opleveren. Dit rendement van zonnepanelen drukt men vaak uit in de terugverdientijd. Dit is de tijd die het kost om de aankoop van zonnepanelen terug te verdienen. Gemiddeld is dat bij een zonnesysteem zo’n 7 jaar.

Reputatie van de fabrikant

Fabrikanten van zonnepanelen zijn ingedeeld in 3 categorieën, die we ‘tiers’ noemen. Deze categorieën geven de kwaliteit en ervaring van de fabrikant aan, maar de indeling zegt niet alles over de kwaliteit van het zonnepaneel zelf. Tier 1 merken investeren in onderzoek, geavanceerde technologie en produceren al minstens 5 jaar zonnepanelen. Een tier 2 merk investeert minder geld in onderzoek, produceert nog geen 5 jaar en gebruikt minder geavanceerde apparatuur. Tier 3 fabrikanten bestaan hooguit 2 jaar, investeren (nog) niet in onderzoek en produceren niet alle onderdelen zelf. Toch hoeft het eindproduct van een tier 2 of tier 3 fabrikant niet van mindere kwaliteit te zijn. De kans op een minder goed product is wel het kleinst als je voor een tier 1 fabrikant kiest.

Garantie

Let bij je keuze voor een zonnepaneel ook goed op de garantie die een fabrikant biedt. Bij zonnepanelen heb je meestal te maken met een productgarantie en een vermogensgarantie.

De productgarantie is van toepassing op defecten aan een zonnepaneel of een omvormer. Als er iets kapot is aan het product, zal de fabrikant dit repareren of vervangen. Bij de meeste zonnepanelen geldt een productgarantie van 10 jaar, maar sommige fabrikanten bieden tot wel 30 jaar garantie. Op omvormers geldt meestal een productgarantie van 5 tot 10 jaar.

Op alle zonnepanelen zit een vermogensgarantie. Het vermogen van de panelen neemt namelijk ieder jaar een klein beetje af. Vaak garanderen fabrikanten dat een zonnepaneel na 20 of 25 jaar nog 80% van zijn vermogen heeft. Er zijn ook fabrikanten die hogere percentages of langere termijnen als garantie bieden.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback