Terug naar Installatie en ontwerp

Beste opstelling voor zonnepanelen

De opstelling van zonnepanelen bepaalt je energie opbrengst. Het ligt aan je dak welke opstelling voor jou het meest gunstig is. In dit artikel lees je waar we op letten bij het bepalen van de beste zonnepanelen opstelling voor een plat en schuin dak.

Opstelling zonnepanelen plat dak

Het lijkt misschien logisch om de panelen op een plat dak richting het zuiden te plaatsen, maar in veel gevallen werkt een oost west opstelling beter. Wanneer alle zonnepanelen naar het zuiden gericht zijn, werpen ze in schaduw op de volgende rij. Voor veel platte daken is een oost-west opstelling een beter idee. Bij deze opstelling liggen de panelen met hun rug naar elkaar toe in een hellingshoek van 10 graden. Bij deze opstelling passen er meer panelen op je dak wat zorgt voor meer rendement en een betere opbrengst. De panelen wekken individueel misschien minder op dan wanneer ze richting het zuiden zouden liggen, maar het systeem als geheel is veel productiever.

Meer over het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak

Opstelling zonnepanelen schuin dak

Op een schuin dak is het vaak het meest rendabel om de panelen richting het zuiden te plaatsen. Wanneer je geen dak richting het zuiden hebt, maar wel richting het oosten en westen kan een oost-west opstelling ook goed uitpakken. De panelen worden dan op beide dakzijden geplaatst. Op die manier vang je zonlicht aan de oost- en westkant van je huis.

Meer over het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak
© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.