Terug naar Installatie en ontwerp

Zonnepanelen parallel of serie geschakeld installeren

Zonnepanelen kun je parallel of serie geschakeld installeren. De beste keuze hangt af van jouw situatie. Want komen de zonnepanelen op één dakvlak? En valt er schaduw op je dak? We leggen het graag uit en zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Het verschil tussen serie en parallel geschakeld

Zonnepanelen Serie geschakeld

Wat is een serie geschakeld zonnedak?

Een serie van zonnepanelen wordt ook wel een string genoemd. Deze worden in een kring op elkaar aangesloten en uiteindelijk verbonden met een centrale omvormer. Deze zet de opgewekte elektriciteit (gelijkstroom) om in stroom die geschikt is om te gebruiken in huis (wisselstroom).

Zonnepanelen Parallel geschakeld

Wat is een parallel geschakeld zonnedak?

Worden zonnepanelen parallel geschakeld, dan heeft ieder zonnepaneel zijn eigen omvormer: een micro-omvormer. Deze zorgt ervoor dat elk paneel afzonderlijk optimaal presteert en niet de opwek van alle andere panelen beïnvloedt. Dus ook wanneer er schaduw op een paneel valt, bijvoorbeeld van een kachelpijpje of een dakkapel, blijven de andere zonnepanelen die meer zon opvangen maximaal stroom opwekken.

Wat gebeurt er bij schaduw op je dak?

Valt er schaduw op je dak en je zonnepanelen, bijvoorbeeld van een boom of een kachelpijpje? Dan heeft dit natuurlijk invloed op de opbrengst van je zonnepanelen. In het geval van schaduw kun je het beste kiezen voor een parallelgeschakeld dak met micro-omvormers of een seriegeschakeld zonnedak met energy optimizers. Onze adviseurs kunnen je op basis van slimme berekeningen precies vertellen wat voor jou de beste keuze is.

Wanneer kies je voor een serie geschakeld zonnedak?

Heb je een gelijkmatig dak en weinig of geen last van schaduw? Dan zijn seriegeschakelde zonnepanelen vaak de beste optie. Een seriegeschakeld zonnedak is goedkoper omdat je maar één omvormer nodig hebt. Valt er schaduw op slechts één of twee panelen? Dan kun je dit opvangen door achter dit paneel een power optimizer te plaatsen. Dat is vaak goedkoper dan micro-omvormers te plaatsen achter elk paneel.

Wanneer kies je voor een parallel geschakeld zonnedak?

Wanneer je zonnepanelen op verschillende dakvlakken liggen of onder verschillende hellingshoeken geplaatst worden, is een parallel geschakeld systeem verstandig. Ook wanneer je last hebt van schaduw op je dak, bijvoorbeeld door een schoorsteen of dakkapel, zorgen micro-omvormers ervoor dat minder presterende zonnepanelen niet het vermogen van je hele systeem beïnvloeden. Een parallel geschakeld zonnedak met micro-omvormers voor elk paneel is duurder in aanschaf, maar kan meer rendement opleveren.

Nog een paar voordelen van parallel geschakelde zonnepanelen

Als het gaat om veiligheid en toekomstbestendigheid, dan biedt een parallelgeschakeld zonne-systeem met micro-omvormers nog een aantal voordelen ten opzichte van een seriegeschakeld zonnedak met één omvormer:

  • Functioneren. Mocht er 1 paneel storing hebben, dan beïnvloedt deze bij een parallelgeschakeld systeem niet de hele string. De andere panelen blijven functioneren.
  • Levensduur. Micro-omvormers gaan gemiddeld 25 jaar mee. Een serie-omvormer 10-15 jaar.
  • Veiligheid. Bij een parallel geschakeld zonnedak wordt de stroom al direct op het dak omgezet in wisselstroom. Dat is veiliger.
  • Toekomstbestendig. Een parallel geschakeld systeem is geschikt voor thuisbatterijen, een serie geschakeld systeem niet altijd.

We helpen je het beste zonnedak te kiezen

Ieder dak is anders. Daarom helpen onze adviseurs om te bepalen wat voor jou het gunstigst is: een serie- of parallelgeschakeld zonnedak. Zo zien we met slimme software precies hoe de zon op jouw dak valt en of er eventuele schaduwval is waar rekening mee gehouden moet worden. Door voor elk huis een uniek zonnepanelen systeem te ontwerpen, halen we voor jou het maximale uit je zonnepanelen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback