Advies

We hebben ze zelf ook.

Er is veel te vertellen over zonnepanelen. Dus dat doen we ook. Van de werking tot de installatie, van de financiën tot veelgestelde vragen. Je vind het hier.

Coolblue Zonnepanelen

Bespaar gemiddeld € 813 per jaar
Installatie en uitleg door echte specialisten
Tot 25 jaar garantie
Gratis en geheel vrijblijvend

Terug naar Installatie en ontwerp

Zonnepanelen op een plat dak

Zonnepanelen zijn geschikt voor op de meeste platte daken. Vooral op een plat dak met een zuidelijke oriëntatie en weinig schaduw zorgt een zonnesysteem vrijwel altijd voor een gunstige energie opbrengst. In dit artikel leggen we uit waar wij op letten bij het ontwerpen en installeren van zonnepanelen op jouw platte dak.

Schaduw en oriëntatie

Het is belangrijk dat er geen of weinig schaduw op je zonnepanelen valt. Schaduwval van bomen of ventilatiepijpjes of een noordelijke oriëntatie kunnen ervoor zorgen dat je panelen minder energie opbrengen. Misschien zelfs te weinig voor een uiteindelijke opbrengst die gunstig genoeg is om over te gaan tot het aanschaffen van een zonnedak. Onze adviseurs kijken daarom altijd naar jouw situatie en geven je passend advies.

Legplan zonnepanelen plat dak

Het legplan is het ontwerp van je zonnepanelen zoals ze als totaal systeem op je dak komen te liggen. We kunnen de panelen op 2 manieren plaatsen; landscape en back2back. Wat het meest geschikt is, verschilt per dak. Onze adviseurs kijken daarom wat het best past bij jouw situatie.

Landscape zonnepanelen op plat dak

Op een plat dak plaatsen we de zonnepanelen altijd onder een hellingshoek van 13 graden. Als er voldoende ruimte op het dak is plaatsen we de panelen richting het zuiden, maar wel altijd in lijn met het dak. De panelen worden geplaatst met een tussenruimte van 50 centimeter om de slagschaduw van het ene op het andere paneel te voorkomen.

Back2back zonnepanelen op plat dak

Soms is het handiger om de panelen dichter bij elkaar te plaatsen. Dit kan nodig zijn omdat er minder ruimte op het dak beschikbaar is en er meer panelen nodig zijn om het systeem rendabel te maken. Bij een back2back opstelling worden de panelen in een v-vorm, dus met de 'ruggen' tegen elkaar geplaatst onder een hoek van 13 graden waardoor er minder ruimte tussen de panelen nodig is. Hoeveel zonnepanelen op jouw platte dak passen, hangt onder andere af van de beschikbare ruimte op je dak en je energieverbruik.

Ondergrond

Ook de ondergrond van je platte dak is belangrijk. De meest voorkomende ondergrond van platte daken is bitumen. Soms ligt hier een laag grind over. In dat geval verwijderen tijdens het installeren van de zonnepanelen het grind op de plaats waar de pootjes van het montageframe komen te staan. Als het nodig is maken we een nieuwe kabeldoorvoer voor het kabeltraject. Maar het meest optimaal is om een bestaande dakdoorvoer te gebruiken of de kabels weg te werken langs de gevel.

Windmarge

Wanneer de panelen te dicht bij de rand van het dak worden geplaatst, kan de wind die langs de gebouwen omhoog waait ervoor zorgen dat de panelen van je dak waaien. Om dit te voorkomen, houden we bij het ontwerpen van het legplan en bij het installeren van de panelen rekening met afstand tot de dakrand. In sommige gevallen is het mogelijk om wat dichter bij de dakrand te installeren door de zonnepanelen aan de rand te verzwaren met extra ballast.