Advies

We hebben ze zelf ook.

Er is veel te vertellen over zonnepanelen. Dus dat doen we ook. Van de werking tot de installatie, van de financiën tot veelgestelde vragen. Je vind het hier.

Coolblue Zonnepanelen

Bespaar gemiddeld € 813 per jaar
Installatie en uitleg door echte specialisten
Tot 25 jaar garantie
Gratis en geheel vrijblijvend

Terug naar Installatie en ontwerp

Zonnepanelen op een schuin dak

Zonnepanelen monteren op een schuin dak? Dat is in de meeste gevallen geen enkel probleem. We houden bij het ontwerpen van het legplan en het plaatsen van de zonnepanelen op je schuine dak rekening met heel wat factoren. Denk daarbij aan de hellingshoek van je dak, de ondergrond en eventuele schaduwval. Je leest er alles over in dit artikel.

Hellingshoek en oriëntatie

De eerste factoren waar we naar kijken bij het ontwerpen van een zonnesysteem voor op een schuin dak, zijn de hellingshoek en de oriëntatie, ook wel de windrichting van je dak. Heb je bijvoorbeeld een dak richting het zuiden? Dan zullen zonnepanelen op die zijde van het dak het meest opleveren. Onze adviseurs kijken samen met jou naar je dak en de beste opties.

Ook de hellingshoek is van belang. Dankzij deze hoek zijn de panelen namelijk gunstig naar de zon gedraaid. Een hellingshoek tussen de 20 en 50 graden is ideaal voor het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak. Wanneer het aankomt op platte daken, worden de panelen geplaatst met een hoek van 13 graden zodat ze voldoende zonlicht vangen.

Het dakmateriaal en de conditie van je dak

Onze adviseurs kijken ook naar de conditie van je dak en de bedekking. De meeste schuine daken zijn bedekt met dakpannen. Deze vormen een geschikte ondergrond om zonnepanelen op te monteren. Kies je voor een zonnedak? Dan bevestigen onze installateurs een stevig frame onder de dakpannen waarop een rails wordt bevestigd. Hierop worden de zonnepanelen geplaatst. Ook zorgen we ervoor dat het kabeltraject netjes wordt weggewerkt. Het is belangrijk dat er voldoende ruimte tussen de pannen en de zonnepanelen over blijft. Mochten je panelen bijvoorbeeld flink heet worden, dan kan de wind er makkelijk onderdoor waaien om ze te koelen.

Er zijn ook dakmaterialen waarbij we afraden te kiezen voor zonnepanelen vanwege het risco schade aan je dak of op lekkage. Denk daarbij aan asbest, rieten daken, sedum daken of daken met een bedekking van leisteen.

Schaduw en randmarges

Schaduw op je panelen zorgt voor een minder rendabele energie opbrengst, daarom letten onze adviseurs goed op eventuele schaduw van naastgelegen woningen, bomen of bijvoorbeeld ventilatiepijpjes en schoorstenen. Het legplan van je zonnedak wordt daar vervolgens op aangepast. Ook de afstand tot de nok van het dak en de goot zijn belangrijk. Dit om te voorkomen dat de wind tijdens een storm de panelen van je dak blaast. We houden hiervoor marges van 20 centimeter aan.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback