Advies

We hebben ze zelf ook.

Er is veel te vertellen over zonnepanelen. Dus dat doen we ook. Van de werking tot de installatie, van de financiën tot veelgestelde vragen. Je vind het hier.

Coolblue Zonnepanelen

Bespaar gemiddeld € 813 per jaar
Installatie en uitleg door echte specialisten
Hulp bij een slimmer en duurzamer huis
Gratis en geheel vrijblijvend

Terug naar Onderhoud

Zonnepanelen schoonmaken

Vieze zonnepanelen leveren minder energie op dan schone. Daarom is het belangrijk om ze minstens één keer per jaar schoon te maken. Let hierbij altijd op je eigen veiligheid. Schakel een professioneel bedrijf in als je dak moeilijk bereikbaar is, of gebruik een borstel met een telescoopsteel. Lees hier onze tips voor het reinigen van je zonnesysteem.

1. Kies het juiste moment

De beste tijd om panelen schoon te maken is in het begin van het voorjaar, vlak voordat ze de meeste energie gaan opwekken. Zonnepanelen kunnen erg heet worden. Door het temperatuurverschil met het water is het mogelijk dat er barsten in de platen van de panelen ontstaan of kun je jezelf verbranden. Reinig je zonnepanelen daarom 's ochtends, 's avonds of op een bewolkte dag.

2. Haal de stroom van je panelen

Onderbreek voor je begint met schoonmaken de stroom van je zonnepanelen en schakel de omvormer uit. Als je een PV-verdeler hebt, zet je de omvormer uit met het aan/uit-knopje. Zet daarna de groep op de PV-verdeler uit waar de zonnepanelen op aangesloten zijn. Als je geen PV-verdeler hebt, schakel je eerst de werkschakelaar uit. Zet daarna de zonnepanelen groep in de meterkast uit.

3. Verwijder bladeren en hardnekkig vuil

Hardnekkig vuil zoals vogelpoep en bladeren, beinvloedt de opbrengst van je panelen. Verwijder dit vuil met gedemineraliseerd, kalkvrij of osmose water en een zachte spons of doek. Gebruik geen chemische schoonmaakmiddelen, schuurmiddelen, schuursponzen of een hogedrukspuit. Dit kan de panelen beschadigen en de coating aantasten. Voor sommige panelen is zelfs groene zeep schadelijk. Let erop dat je een schoonmaakmiddel gebruikt dat geschikt is voor het reinigen van zonnepanelen.

4. Boen stof en zand van de panelen

Gebruik een zachte spons of doek om het resterende zand, stof en vuil van je zonnepanelen te verwijderen. Omdat normaal water kalkresten op de panelen kan achterlaten, is het verstandig om ook dit te doen met kalkvrij, gedemineraliseerd of osmose water. Omdat het in Nederland best vaak regent, zal de onderste rand van de panelen viezer zijn dan de bovenkant. Daar hoopt het vuil zich namelijk op. Besteed tijdens het het schoonmaken dus wat extra aandacht aan de onderkant van het paneel.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback