Optimizers voor zonnepanelen

Elk zonnedak heeft een of meerdere omvormers nodig: een centrale serie-omvormer of micro-omvormers. Maar er is nog een derde optie: een centrale omvormer met power optimizers. Maar hoe werkt een optimizer voor zonnepanelen? En wanneer kies je hiervoor? Daar vertellen we je graag meer over.

Hoe werkt een optimizer voor zonnepanelen?

Bij een systeem waarin de zonnepanelen onderling verbonden zijn (serie geschakeld), is het paneel met de laagste opbrengst verantwoordelijk voor de opbrengst van je totale zonnesysteem. Valt één paneel in de serie in de schaduw? Dan verlaagt dit de opbrengst van je gehele systeem. Door het plaatsen van energy optimizers (micro-omvormers) achter één of meerdere zonnepanelen, wordt de opbrengst per zonnepaneel geoptimaliseerd.

Wanneer kies je voor optimizers voor zonnepanelen?

Schaduw zonnepanelen optimizer

Ligt je dak over het algemeen in de zon, maar valt er gedurende de dag schaduw van bomen, schoorstenen of ventilatiepijpjes op een van je zonnepanelen? Dan is het bij enkele omvormer-fabrikanten mogelijk om een optimizer toe te voegen aan je systeem met een serie-omvormer. Je hebt dan niet voor elk paneel een micro-omvormer nodig. Wij adviseren tegenwoordig alleen nog systemen bestaande uit enkel een serie-omvormer of systemen met micro-omvormers voor ieder afzonderlijk paneel.

Hoe werkt een optimizer samen met een serie-omvormer?

Plaats je een optimizer binnen je serie-geschakelde zonnepanelen opstelling, dan zorgt deze ervoor dat een slechter presterend zonnepaneel niet de hele serie zonnepanelen beïnvloedt. Deze isoleert als het ware het paneel dat minder opwekt uit de serie, en stuurt de gelijkstroom door naar de serie-omvormer. Deze zet de gelijkstroom om in wisselstroom, stuur dit door naar je meterkast en zo naar al je apparaten in huis.

Wat is het verschil tussen een micro omvormer en een optimizer?

Een energy optimizer compenseert de opbrengst van een serie zonnepanelen en stuurt vervolgens de opgewekte gelijkstroom door naar de centrale omvormer. De omvormer zet deze stroom vervolgens om naar bruikbare wisselstroom. Een micro-omvormer zet de opgewekte stroom direct om naar wisselstroom en maakt dus geen gebruik van een centrale omvormer.