Advies

We hebben ze zelf ook.

Er is veel te vertellen over zonnepanelen. Dus dat doen we ook. Van de werking tot de installatie, van de financiën tot veelgestelde vragen. Je vind het hier.

Coolblue Zonnepanelen

Bespaar gemiddeld € 813 per jaar
Installatie en uitleg door echte specialisten
Altijd 10 jaar installatiegarantie
Gratis en geheel vrijblijvend

Terug naar Voordelen

Zonuren en zonnepanelen

Wekken je zonnepanelen ook energie op als de zon niet schijnt? En telt een land als Nederland wel genoeg zonuren om te kunnen profiteren van een zonnesysteem? In dit artikel hebben we het over het aantal zonuren in Nederland en wat dat betekent voor zonnepanelen.

Aantal zonuren Nederland

Het is misschien niet algemeen bekend, maar zonnepanelen wekken ook energie op als de zon niet schijnt. Zonnepanelen hebben namelijk niet uitsluitend zon nodig, normaal daglicht wordt ook omgezet in elektriciteit. Er bestaat een onderscheid tussen volle zonuren en gewone zonuren. Met een vol zonuur wordt de energie bedoeld die op een wolkenloze zomerdag binnen 1 uur op een op de zon gericht oppervlak valt.

Factoren die het aantal zonuren beïnvloeden zijn de lengte van de dag, hoe de zon staat ten opzichte van de aarde, de kracht van de zon en of het bewolkt is.

Maar ook zogenaamde aërosolen (fijnstof) zijn van invloed op hoe sterk het zonlicht is dat de aarde raakt, en ook het oppervlak van de aarde heeft daar iets mee te maken. Wanneer de zon op een witte ondergrond valt (sneeuw of wit zand) of op het water wordt het ultraviolette licht van de zon weerkaatst. Hierdoor wordt de kracht van de zon nog sterker.

De gebieden in het westen tellen meer zonuren door het verschil in temperatuur tussen het binnenland en het kustgebied. In het voorjaar zorgt dat voor een gemiddelde van 100 zonuren meer in de kustregio's en op de Wadden.

Zonuren per maand en per jaar

Mei is gemiddeld de zonnigste maand in Nederland. De zon schijnt gemiddeld 212 uur in die maand. In juni en juli is dat ongeveer 199 en 211 uur per maand. Toch betekent dat niet automatisch dat de opbrengst van je zonnepanelen in die maanden ook hoger is. Zonnepanelen functioneren namelijk het best als ze niet al te warm worden. Dat gaat beter met een omgevingstemperatuur die niet te heet is en een goede zoninstraling.

De instraling van de zon is dus eigenlijk een betere indicator voor de prestaties van je zonnepanelen dan het aantal zonuren. Er wordt daarbij een onderscheid gemaakt tussen diffuus licht en direct licht. Diffuus licht raakt eerst het wolkendek en direct zonlicht schijnt direct vanuit de zon op de panelen. Op een onbewolkte dag bestaat 80% van het zonlicht uit direct licht en 20% uit diffuus licht.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback