Advies

We hebben ze zelf ook.

Er is veel te vertellen over zonnepanelen. Dus dat doen we ook. Van de werking tot de installatie, van de financiën tot veelgestelde vragen. Je vind het hier.

Coolblue Zonnepanelen

Bespaar gemiddeld € 813 per jaar
Installatie en uitleg door echte specialisten
Tot 25 jaar garantie
Gratis en geheel vrijblijvend

Terug naar Zonnepanelen

Meterkast

Een meterkast is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij zonnepanelen, maar hij vormt toch een heel belangrijk onderdeel van je zonnesysteem. Onze installateurs moeten er dan ook mee aan de slag voordat je kan genieten van je zonnestroom. Hoe we te werk gaan en waar jij aan moet denken, lees je hier.

Hoe zit mijn meterkast in elkaar?

Je gebruikt de meterkast misschien als rommelhok, maar het is een onmisbaar onderdeel van je zonnesysteem. In de meterkast vind je verschillende meters voor gas, elektra en water. Heb je een slimme meter? Dan kun je precies zien hoeveel zonnestroom je dak genereert. Ook de aardlekschakelaar is belangrijk. Dit is een een veiligheidsschakelaar die ervoor zorgt dat er geen stroom 'lekt'. Als dit wel gebeurt valt de stroom uit, zodat er geen brand kan ontstaan.

Wat is het verschil tussen 1- en 3 fasen?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een 1-fase en 3-fasen aansluiting. De keuze voor de omvormer en het aantal panelen hangt hiervan af. Daarom is het belangrijk om te weten hoe dit in jouw woning zit. Heb je een 1-fase aansluiting? Dan kan het nodig zijn je meterkast te verzwaren. Op die manier verhoog je de capaciteit van de elektriciteitsaansluiting. Met een 3-fasen aansluiting kun je namelijk meer stroom opwekken en terugleveren. Het verzwaren de meterkast kun je tegen een eenmalige vergoeding door je netbeheerder laten doen.

Wat gebeurt er in mijn meterkast met de opgewekte stroom?

De opgewekte energie komt via de omvormer in je meterkast terecht. Staat je vaatwasser op dat moment aan? Dan gebruik je de zonnestroom meteen voor een schone vaat! Wekken je panelen meer op dan je gebruikt? Dan lever je terug aan het net. Dat noemen we salderen, hier ontvang je een vergoeding voor.

Wat gaan we doen in jouw meterkast?

Nadat we de panelen op je dak hebben gelegd en de omvormer hebben geïnstalleerd, trekken we een kabeltraject van de omvormer naar de meterkast. We sluiten de zonnepanelen aan op een aparte groep, zodat er geen problemen ontstaan wanneer er een keer kortsluiting ontstaat.

Waar moet je meterkast aan voldoen?

Het is voor de veiligheid van onze installateurs belangrijk dat je meterkast voldoet aan de NEN1010 bepalingen. Dit zijn veiligheidsbepalingen die gelden voor laagspanningsinstallaties, dus ook voor woonhuizen. Twijfel je of je meterkast hieraan voldoet? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij kijken graag met je mee!

Heb je andere vragen over je meterkast? Ook dan staan we voor je klaar.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback