Terug naar Zonnepanelen

Micro omvormers

Om de energie die je zonnepanelen opwekken ook voor de apparaten in je huis te gebruiken, wordt in de meeste gevallen een omvormer gebruikt. Wanneer je kiest voor een zonnepanelensysteem dat serie geschakeld is, wordt de hele opbrengst van je zonnedak naar de centrale omvormer gestuurd. Maar dat werkt anders bij een systeem met micro omvormers. Hoe precies? Dat lees je in dit artikel.

Hoe werkt een zonnepanelen micro omvormer?

Micro omvormers worden achter ieder zonnepaneel geïnstalleerd. Deze kastjes worden dus op je dak geplaatst en niet in je huis. De opgewekte DC stroom wordt via de omvormers achter de panelen direct omgezet naar AC stroom. De AC stroom loopt vervolgens door een kabeltraject via het dak naar je meterkast. Hier komt dus geen centrale omvormer aan te pas die in je huis tegen de muur hoeft te worden geplaatst.

Lees meer over centrale omvormers

Wanneer kiezen voor een micro omvormer?

Het verschilt per dak en situatie wanneer het slim is om te kiezen voor micro omvormers. Ieder paneel heeft een eigen omvormer waardoor de panelen onafhankelijk van elkaar verantwoordelijk zijn voor hun opbrengst Dit maakt een micro omvormer rendabel wanneer je bijvoorbeeld last hebt van schaduw op je dak. Gaat er een paneel stuk? Dan heeft dit dankzij je micro omvormers geen invloed op de rest van de opbrengst van de panelen, omdat ze niet serieel geschakeld zijn.

Dit wil niet zeggen dat een systeem met micro omvormers ook altijd beter presteert of het meest oplevert. Heb je een dak richting het zuiden waarop geen schaduw valt? Dan levert een serie geschakeld systeem met een centrale omvormer een net zo goede opbrengst, terwijl de aanschafkosten van het totale systeem lager zijn.

Lees meer over optimizers

Ons advies: Enphase micro omvormer

Kom je samen met onze adviseurs tot de conclusie dat een micro omvormer zonnepanelen systeem het best is voor jouw dak? Dan raden we je een Enphase omvormer aan. Dit type micro omvormer heeft een zeer lage uitvalsratio. Dit maakt een micro omvormer van Enphase een betrouwbare en technologisch geavanceerde keuze voor jouw zonnedak.
© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.