Terug naar Zonnepanelen

Omvormers

Een omvormer is een belangrijk onderdeel van je zonnesysteem. Dit kastje zet de energie die opgewekt wordt door je panelen namelijk om in bruikbare stroom. Hoe dit precies werkt en waar je aan moet denken bij het kopen en installeren van een omvormer lees je in dit artikel.

Wat doet een omvormer?

Je zonnedak wekt gelijkstroom op, maar je elektrische apparaten werken op wisselstroom. De opgewekte stroom moet worden omgezet. Dat doe je met een omvormer. Dit apparaat is ongeveer even groot als een grote schoenendoos en stuurt de wisselstroom naar de meterkast. Zo gebruik je de opgewekte zonne energie voor de apparaten in huis.

Hoe kies ik een omvormer?

Wij kijken samen met jou naar de beste omvormer. We letten daarbij op de oriëntatie van je zonnepanelen, het vermogen van je panelen en de schaduw die op je dak valt. Valt er veel schaduw op een bepaalde plek op je dak? Dan kan het slim zijn om voor meerdere (micro) omvormers te kiezen. Hierdoor zijn de zonnepanelen niet aan elkaar geschakeld en transporteert iedere omvormer de opgewekte stroom per paneel naar de meterkast.

Wat is de beste plaats voor een omvormer?

Een omvormer wordt warm en moet zichzelf kunnen koelen. Het is belangrijk dat de omvormer tegen een stevige muur geplaatst wordt en dat er voldoende ruimte rondom het apparaat vrij is. Ook de afstand van de zonnepanelen naar de omvormer is belangrijk. Met een korte kabel naar de panelen gaat er minder energie verloren. Een logische plaats voor een omvormer is dus vaak op zolder.

Maakt een omvormer geluid?

Omvormers zijn niet helemaal stil. Het koelmechanisme van de omvormer maakt wat geluid, vergelijkbaar met het gezoem van een koelkast. Bij omvormers met een ventilator hoor je de ventilator aanslaan als de omvormer te heet wordt. Er zijn ook omvormers met een convectiekoeling. Deze hoor je ook als de omvormer zichzelf koelt.
© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.