Advies

We hebben ze zelf ook.

Er is veel te vertellen over zonnepanelen. Dus dat doen we ook. Van de werking tot de installatie, van de financiën tot veelgestelde vragen. Je vind het hier.

Coolblue Zonnepanelen

Bespaar gemiddeld € 813 per jaar
Installatie en uitleg door echte specialisten
Tot 25 jaar garantie
Gratis en geheel vrijblijvend

Terug naar Zonnepanelen

Optimizers

Elk zonnedak heeft een of meerdere omvormers nodig: een centrale serie-omvormer of micro-omvormers. Maar in sommige gevallen is er nog een derde optie en is het slim om te kiezen voor een centrale omvormer met power optimizers. Maar hoe werkt een optimizer voor zonnepanelen? En wanneer kies je hiervoor? Daar vertellen we je graag meer over.

Hoe werkt een optimizer voor zonnepanelen?

Bij een systeem waarin de zonnepanelen onderling verbonden zijn (serie geschakeld), is het paneel met de laagste opbrengst verantwoordelijk voor de opbrengst van je totale zonnesysteem. Valt één paneel in de serie in de schaduw? Dan verlaagt dit de opbrengst van je gehele systeem. Door het plaatsen van energy optimizers (kleine kastjes) achter één of meerdere zonnepanelen, wordt de opbrengst per zonnepaneel geoptimaliseerd.

Wanneer kies je voor optimizers voor zonnepanelen?

Schaduw zonnepanelen optimizer

Ligt je dak over het algemeen in de zon, maar valt er gedurende de dag schaduw van bomen, schoorstenen of ventilatiepijpjes op een van je zonnepanelen? Dan kan het slim zijn om een optimizer toe te voegen aan je systeem met een serie-omvormer. Zo profiteer je van het beste van twee werelden: een kostenefficiënte serie-omvormer met een micro-omvormer (optimizer) voor een optimale opbrengst van je zonnedak.

Hoe werkt een optimizer samen met een serie-omvormer?

Plaats je een optimizer binnen je serie-geschakelde zonnepanelen opstelling, dan zorgt deze ervoor dat een slechter presterend zonnepaneel niet de hele serie zonnepanelen beïnvloedt. Deze isoleert als het ware het paneel dat minder opwekt uit de serie, en stuurt de gelijkstroom door naar de serie-omvormer. Deze zet de gelijkstroom om in wisselstroom, stuur dit door naar je meterkast en zo naar al je apparaten in huis.

Wat is het verschil tussen een micro omvormer en een optimizer?

Een energy optimizer compenseert de opbrengst van een serie zonnepanelen en stuurt vervolgens de opgewekte gelijkstroom door naar de centrale omvormer. De omvormer zet deze stroom vervolgens om naar bruikbare wisselstroom. Een micro omvormer zet de opgewekte stroom direct om naar wisselstroom en maakt dus geen gebruik van een centrale omvormer. Wat de beste optie is, verschilt per dak. Een zonnedak met een centrale omvormers is goedkoper in de aanschaf dan een met micro-omvormers.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback