Advies

We hebben ze zelf ook.

Er is veel te vertellen over zonnepanelen. Dus dat doen we ook. Van de werking tot de installatie, van de financiën tot veelgestelde vragen. Je vind het hier.

Coolblue Zonnepanelen

Bespaar gemiddeld € 813 per jaar
Installatie en uitleg door echte specialisten
Hulp bij een slimmer en duurzamer huis
Gratis en geheel vrijblijvend

Terug naar Zonnepanelen

Slimme meter

In veel huizen hangt dit type meter al en dat aantal zal in de toekomst alleen maar toenemen. De slimme meter gaat de 'oude' elektriciteitsmeter namelijk compleet vervangen. In dit artikel hebben we de meestgestelde vragen over slimme meters voor je op een rijtje gezet.

Hoe werkt een slimme meter?

Een slimme meter maakt het voor je energieleverancier en netbeheerder mogelijk om de meterstanden automatisch uit te lezen. Wanneer je een slimme meter hebt, hoef je die dus niet meer zelf door te geven. Dit geldt zowel voor je gas- als stroomverbruik. De slimme meter maakt het makkelijk is om tussentijds de meterstanden te bekijken. Je krijgt hierdoor meer inzicht in je verbruik.

Wat zijn de voordelen van een slimme meter?

Een voordeel van een slimme meter is dat je niet langer zelf de meterstanden door hoeft te geven. Ook heb je maandelijks inzicht in je energieverbruik waardoor je meer kan besparen op je energierekening. Daarnaast is een slimme meter nauwkeuriger en betrouwbaarder. Ook kan de meter verbinding maken met een smartphone of tablet waardoor je je verbruik nog beter in de gaten kan houden. Ook wanneer het op zonnepanelen aankomt, biedt de slimme meter een voordeel. De meter registreert dan namelijk automatisch hoeveel energie je teruglevert als je panelen meer opwekken dan je verbruikt.

Wanneer krijg ik een slimme meter?

Heb je nog geen slimme meter maar wil je er wel graag een? Netbeheerders zijn bezig met het vervangen van alle oude meters. Je krijgt vanzelf bericht als je aan de beurt bent. Wil je niet wachten en wil je eerder een nieuwe meter? Vraag dat dan aan via je netbeheerder. Je slimme meter wordt dan binnen 3 maanden geplaatst, maar je moet hier wel een vergoeding voor betalen. Dit kost maximaal € 66,64.

Wat kost een slimme meter?

Omdat de slimme meter eigendom is van je netbeheerder, betaal je huur. Deze kosten voldoe je in de meeste gevallen via je energierekening. Je ziet ze terug op je jaarrekening. Je betaalt extra kosten als je de slimme meter eerder wil laten installeren dan gepland.