Terug naar Zonnepanelen

Welke soorten zonnepanelen bestaan er?

Er valt behoorlijk wat te kiezen als je zoekt naar zonnepanelen. Zo kom je termen tegen als monokristallijn, polykristallijn en glas glas zonnepanelen. En ook qua kleur, afmetingen en aantal Wattpiek zijn er vele opties. Maar in feite is de keuze voor de gewone Nederlander vaak eenvoudig: wil je standaard of premium zonnepanelen? In dit artikel praten we je bij over de verschillende soorten zonnepanelen.

Wat is het verschil tussen monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen?

De cellen van zonnepanelen worden gemaakt van siliciumkristallen. Deze zorgen ervoor dat de panelen stroom op kunnen wekken voor jouw huis. In polykristallijn zonnepanelen worden meerdere siliciumkristallen gebruikt om zonnecellen te maken. Dit zorgt voor kleurverschil op het paneel. Monokristallijn zonnepanelen zijn gemaakt uit één siliciumkristal en zien er daarom egaler qua kleur uit. Dat vinden de meeste mensen mooier. Daarom verkopen we bij Coolblue alleen mono zonnepanelen.

Wat zijn premium zonnepanelen?

Met premium zonnepanelen bedoelen we zonnepanelen van een hogere kwaliteit. Dit zie je terug in de volgende eigenschappen. Premium zonnepanelen hebben vaak:

  • Een mooier, diepzwart uiterlijk
  • Een hoger vermogen per m2
  • Minder last van degradatie over de jaren heen
  • Een duurzamer ontwerp, zoals een steviger ontwerp of materiaalgebruik

Wanneer kies je voor premium zonnepanelen?

Premium zonnepanelen zijn dus vaak mooier, hebben een langere levensduur en wekken meer stroom op. Daartegenover staat dat ze wel iets duurder zijn in aanschaf. Wat het beste voor jou is, hangt dus af van je wensen en budget.

Degradatie van zonnepanelen en vermogensgarantie

Vermogensgarantie en degradatie van zonnepanelen

Ieder zonnepaneel heeft last van degradatie: het proces van vermogensverlies door veroudering. Naarmate de jaren verstrijken, wekken je zonnepanelen steeds iets minder stroom op. Maar het ene paneel degradeert sneller dan het andere. Daarin onderscheiden we twee soorten panelen: zonnepanelen met p-type zonnecellen en panelen met n-type zonnecellen. Deze worden net op een andere manier geproduceerd: n-type zonnecellen zijn iets duurder om te maken en presteren beter. Dit premium paneel met n-type cellen heeft minder last van degradatie en wekt daardoor over de gehele levensduur van het paneel meer stroom op. Dat zie je ook terug in de vermogensgarantie van de fabrikanten. Waar Trina voor haar p-type paneel al een mooie garantie van 84,8% geeft na 25 jaar, krijg je bij REC premium zonnepanelen met n-type cellen de garantie dat je panelen na 25 jaar nog minimaal 92% van het originele vermogen opwekken.

Andere soorten panelen: glas-glas en PVT zonnepanelen

Er zijn nog meer soorten zonnepanelen op de markt. We noemen er even twee: glas glas zonnepanelen en PVT panelen. Glas glas panelen hebben een glazen achterplaat waardoor het paneel transparant is en licht doorlaat. Dit type zonnepaneel wordt steeds vaker gebruikt in openbare gebouwen zoals bijvoorbeeld op het dak van de stations in Rotterdam, Arnhem en Utrecht. Je ziet ze weinig in woonhuizen, omdat de prijs van dit type panelen nog relatief hoog is. PVT panelen worden ook wel photovoltaische panelen genoemd. Het zijn panelen met thermische zonnecollectoren. Vaak worden PVT panelen gebruikt om water mee te verwarmen. Dit kan door het buizenstelsel met vloeistof dat achter het paneel zit. Er zitten echter wel wat nadelen aan PVT panelen. In de winter halen ze bijvoorbeeld vaak niet de juiste temperatuur en in de zomer worden ze soms te heet. Deze PVT panelen zie je veel in landen rond de Middellandse Zee, zoals Griekenland of Italië.

Reken uit wat jij bespaart met zonnepanelen

Wil je weten wat premium zonnepanelen voor jouw dak kosten en je jaarlijks aan stroomkosten besparen? Vraag dan een offerte aan. Dan neemt een van onze adviseurs contact met je op en ontwerpen we samen het beste zonnedak voor jou.