Specialistenreview Huawei

Geschreven door Ruud

Bij het merk Huawei denk je misschien aan smartphones, maar met 30 jaar expertise in digitale informatietechnologie biedt Huawei nu dus ook slimme oplossingen voor zonnesystemen. Voor deze review kijk ik naar de SUN2000-omvormers van Huawei, een nieuw soort residentiële omvormer waar Huawei in 2019 de InterSolar Award mee heeft gewonnen. Wat deze omvormer bijzonder maakt? De SUN2000 van Huawei is een centrale omvormer, maar je kunt ook optimizers toevoegen aan zonnepanelen met een minder gunstige ligging. Hier vertel ik je graag meer over.

De Huawei SUN2000

  • Door de combinatie van een centrale omvormer en de mogelijkheid om optimizers toe te voegen aan een ontwerp haal je het hoogst mogelijke rendement uit je zonnepaneelsysteem.
  • Door het deels toevoegen van optimizers aan een ontwerp heb je minder last van factoren als schaduw en minder gunstig liggende zonnepanelen.
  • Vanwege de optionele optimizers behaal je een maximaal rendement voor een gemiddeld lagere investering.
  • Met de omvormer van Huawei ben je future-proof. Het is in de toekomst mogelijk om de omvormers aan te sluiten op een thuisbatterij.
  • Als je kiest voor een systeem met de Huawei SUN2000, wordt er binnenshuis een centrale omvormer geïnstalleerd.

Seriegeschakeld systeem

Om het voordeel van de omvormers uit te leggen, moet je het verschil weten tussen een parallel en serie geschakeld systeem. Zonnepanelen wekken natuurlijk stroom op, maar deze stroom is niet direct bruikbare stroom voor je apparaten. De opgewekte stroom moet letterlijk omgevormd worden van gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC). Bij een seriegeschakeld systeem gebeurt dit in een centrale omvormer die zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen geïnstalleerd wordt, bijvoorbeeld op zolder. Bij een parallel geschakeld systeem worden micro-omvormers per paneel op het dak geplaatst. Met de Huawei SUN2000 haal je de voordelen uit beide type systemen: je kunt namelijk optimizers toevoegen aan het ontwerp met een centrale omvormer. Maar waarom is dit nou zo voordelig?

Optimizers gedeeltelijk toepasbaar

De Huawei SUN2000 biedt een middenweg tussen een serie geschakeld systeem en een parallel geschakeld systeem door gebruik te maken van een centrale omvormer met de optie om optimizers toe te passen in een dakontwerp. Deze optimizers kun je op ieder zonnepaneel toepassen voor maximale output, maar in de praktijk wordt dit alleen toegepast op de zonnepanelen die de rest van serie zonnepanelen op een dag(deel) belemmert. Zo hebben de zonnepanelen met lagere instraling of een afwijkende oriëntatie geen invloed op de andere zonnepanelen, en haal je toch het maximale uit je zonnedak. Slim, toch?!

Hoger rendement door optimizers

Voor veel verschillende type daken kan het toepassen van optimizers een uitkomst zijn. Dit heeft er mee te maken dat je ook zonnepanelen kunt plaatsen op minder zonnige stukken van je dak. Zo kun je jouw dak optimaal benutten waardoor je een hoger rendement behaalt, tot wel 30% verbetering. De investering is wel wat hoger dan een seriegeschakeld systeem, maar omdat je meer energie gaat opwekken is dit alsnog een zeer rendabele keuze. Daarbij hoef je niet bij elk paneel een optimizer aan te schaffen, alleen bij de panelen met lagere instraling of een afwijkende oriëntatie.

Slimme technologie zorgt voor een veilig gevoel

De omvormer van Huawei is voorzien van allerlei slimme technologie. Zo zijn de omvormers volledig future proof: je kunt ze in de toekomst namelijk aansluiten op een thuisbatterij. Verder beschikken de omvormers over vlamboogdetectie en schakelen ze direct uit wanneer er een probleem ontstaat. Hierdoor weet je zeker dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Dat geeft een veilig gevoel.

Gegarandeerde topkwaliteit

Onze Coolblue zonnedaken worden met zorg geïnstalleerd: we geven altijd 10 jaar installatiegarantie. Gaat er binnen die tijd toch iets stuk? Dan vervangen we gratis je zonnepanelen, omvormer(s), optimizer(s) en delen van het kabeltraject zodat alles weer tiptop in orde is. Daarnaast heb je ook productgarantie vanuit Huawei: 10 jaar op de centrale omvormer en 25 jaar op de optimizers. Zo ben je jarenlang verzekerd van een systeem van topkwaliteit.

Huawei FusionSolar App

Met de FusionSolar app op je smartphone heb je altijd inzicht in de prestaties van je zonnesysteem. Zo kun je precies zien hoeveel jouw zonnepanelen hebben opgewekt. Verder is het ook mogelijk om de zonnepanelen die uitgerust zijn met een optimizer individueel te bekijken.

Conclusie Review Huawei SUN2000 omvormers

Ben je op zoek naar een goede omvormer waarbij je geen last hebt van schaduw of een minder gunstige ligging van de zonnepanelen? Dan zijn de omvormers van Huawei wat voor jou! Door de combinatie tussen een centrale omvormer en optimizers is het mogelijk om jouw dak volledig te benutten en een maximaal rendement uit jouw zonnedak te halen. Verder is de omvormer extra veilig door slimme technologieën en kun je de omvormer in de toekomst gemakkelijk aansluiten op een thuisbatterij. Als je kiest voor een zonnedak met de omvormers van Huawei dan doe je een hogere investering dan bij een seriegeschakeld systeem, maar dit haal je er gemakkelijk uit door een hoger rendement. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag nu vrijblijvend een offerte aan.

Ruud
Artikel van:
Ruud Specialist zonnepanelen