Terug naar Kennis & advies
Geschreven door Steven

Wat is load balancing?

Load Balancing is een vorm van Smart Charging, of in het Nederlands: slim opladen. Load Balancing betekent letterlijk lastverdeling.

Load Balancing

Het laadvermogen van de laadpaal wordt automatisch aangepast aan de beschikbare hoeveelheid stroom. De laadpaal maakt zo slim gebruik van het beschikbare vermogen in je huis. Draai je thuis een wasje of staat er lasagne in de oven? Dan gaat de laadsnelheid omlaag. Is je was weer schoon en de lasagne klaar? Dan laadt je auto weer sneller op. Als je woning minder vermogen nodig heeft voor al je elektrische apparaten, is er dus meer stroom beschikbaar voor de laadpaal en andersom.

Een andere optie om overbelasting van je hoofdaansluiting te voorkomen is om je laadpaal lager af te zekeren. Dit betekent in de meeste gevallen dat de laadpaal nooit op zijn maximale vermogen zal laden, waardoor het langer duurt dan nodig voordat je accu weer vol is.

Wat is het afzekeren van de laadpaal?

Afzekeren is simpelweg het instellen van het laadvermogen (het maximale amperage) van het laadpunt. Wanneer er onvoldoende stroom beschikbaar is via de hoofdaansluiting, is dit nodig om overbelasting te voorkomen. Je oplaadpunt wordt dan op een lager vermogen afgezekerd. Onze adviseurs bekijken wat het beste laadvermogen is voor jou en of afzekeren nodig is.

In het adviesgesprek bespreken we of Smart Charging en Load Balancing interessant of zelfs nodig zijn voor jou.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback