Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Je hebt besloten dat je zonnepanelen wilt op je dak. Nu vraag je je vast af, hoeveel heb ik er dan nodig? Gemiddeld gezien nemen onze klanten 12 zonnepanelen, maar dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel panelen er op je dak passen. Maar als we berekenen hoeveel panelen voor jou rendabel zijn, kijken we voor ook naar je energieverbruik en naar de energieopbrengst van de zonnepanelen. Je haalt namelijk het meeste uit je zonnesysteem als dat goed op elkaar afgestemd is. Je leest hier hoe we dat precies doen.

Je energieverbruik

Om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is je energieverbruik belangrijk. Daarvoor kijken we naar je energierekening. Die geeft een goede indicatie van je stroomverbruik. Meer zonnepanelen is namelijk niet altijd beter. Wek je veel meer op dan je verbruikt, dan lever je wat je over hebt terug aan het net. Voor die teruggeleverde stroom krijg je alleen het lagere teruglevertarief. Dit maakt 'overproduceren' dus minder rendabel.

De energieopbrengst van je zonnepanelen

Naast je energieverbruik, kijken we ook naar de energieopbrengst van je zonnepanelen. Hoeveel stroom je panelen opwekken, is afhankelijk van verschillende factoren:

  1. Het aantal Wattpiek van je zonnepanelen
  2. De oriëntatie van je dak
  3. Schaduwval op je dak
  4. De ruimte op je dak
Wattpiek zonnepaneel

1. Het aantal Wattpiek van je paneel

Hoeveel Wattpiek je zonnepanelen opleveren, verschilt per type paneel. Als we het hebben over de hoeveelheid Wattpiek van een zonnepaneel, hebben we het over de maximale opbrengst van het paneel in optimale omstandigheden. Dat betekent als je paneel in een perfecte hoek ligt, geen schaduw vangt en het perfect weer is voor zonnepanelen. Vaak is deze indicatie dus niet gelijk aan de energie die het paneel op je dak daadwerkelijk opwekt.

Zonnedak oriëntatie

2. De oriëntatie van je dak

Ook de oriëntatie van je dak is belangrijk. Zo wekt een zonnepaneel dat richting het zuiden ligt met een hellingshoek van 30 tot 50 graden meer op dan een paneel dat richting het noorden liggen. Bij het ontwerpen van je zonnedak kijken we dus altijd naar de meest gunstige dakoriëntatie van je woning. Daar passen we het systeem op aan.

Schaduw zonnepanelen

3. De schaduwval op je dak

Schaduwval van bijvoorbeeld een boom of schoorsteen heeft invloed op de hoeveelheid zon die een zonnepaneel opvangt. Is er geen ruimte op je dak om de schaduw te vermijden? Dat hoeft geen probleem te zijn. Met de juiste omvormer profiteer je nog steeds optimaal van je zonne-energie. Onze adviseurs helpen je graag bij het kiezen van de juiste omvormer.

Zonnedak

4. De ruimte op je dak

Als laatste, maar zeker niet minder belangrijk, is de ruimte op je dak. Een zonnepaneel is gemiddeld 170 centimeter lang en 0,9 centimeter breed en neemt dus aardig wat ruimte in beslag. Om een goed rendement te halen uit je zonnesysteem, heb je minimaal 6 panelen nodig. Minder dan 6 panelen geeft zelden een positief resultaat.

Onze indicatie

Om je een indicatie te geven hoeveel panelen je nodig hebt, hebben we de volgende berekening voor je gemaakt. Voor deze berekening gebruiken we zonnepanelen met een vermogen van 400 Wattpiek en hebben we gekeken naar het gemiddelde energieverbruik van Nederlandse huishoudens. Maar het is goed mogelijk dat jouw verbruik hiervan afwijkt. Bijvoorbeeld omdat je veel gebruikt maakt van je wasmachine of computers. Onze adviseurs kunnen je tijdens een adviesgesprek precies vertellen wat jij nodig hebt en wat de mogelijkheden zijn voor jouw dak.

Geschat aantal panelen

Aantal personen in huishouden Gemiddeld energieverbruik Geschat aantal panelen
1 persoon 1400 kWh 6 panelen
2 personen 2300 kWh 8 panelen
3 personen 3500 kWh 12 panelen
4 personen 4400 kWh 14 panelen
5 personen of meer 5200 kWh 16 panelen