Wat is een omvormer voor zonnepanelen?

Een omvormer is een belangrijk onderdeel van je zonnepanelen-systeem. Dit kastje zet de energie die door je zonnepanelen wordt opgewekt namelijk om in bruikbare stroom voor je apparaten in huis. Hoe dit precies werkt, welke verschillende soorten omvormers er zijn en waar je aan moet denken bij het kopen en installeren van een omvormer lees je in dit artikel.

Wat doet een omvormer?

Energiehuis omvormer

Je zonnepanelen wekken gelijkstroom op, maar je elektrische apparaten werken op wisselstroom. De opgewekte stroom moet dus worden omgezet. Dat doet een omvormer. De omvormer stuurt de wisselstroom door naar je meterkast. Zo gebruik je de opgewekte zonne-energie voor de apparaten in huis. Op het plaatje bevindt de centrale omvormer zich op zolder binnen het oranje kader.

Welke soorten omvormers zijn er?

Er zijn 2 verschillende soorten omvormers: serie-omvormers en micro-omvormers. Daarnaast kun je ook kiezen voor een combinatie van de twee: een serie-omvormer met één of meer energy optimizers. Een serie-omvormer plaats je in huis, vaak op zolder. Een micro-omvormer wordt direct achter een zonnepaneel geplaatst. Serie-omvormers worden gebruikt om zonnepanelen seriegeschakeld te plaatsen, micro-omvormers vormen parallelgeschakelde systemen.

Voor elke situatie de juiste omvormer

Serie-omvormer

Geen schaduw: de serie omvormer

Heb je flink veel zon op je dak en geen schaduw? Dan raden we in de meeste gevallen een serie-omvormer aan. Deze zorgt voor een efficiënte omzetting van de door jouw zonnepanelen opgewekte energie in stroom die bruikbaar is voor je apparaten in huis.

Micro-omvormers

Micro-omvormers

Komt er gedurende de dag schaduw op je dak? Dan zijn micro-omvormers vaak een goede keuze. Deze zorgen ervoor dat wanneer een of meerdere panelen iets minder zon opvangen, de andere panelen optimaal blijven functioneren.

Power optimizer

Serie omvormer met power optimizer

Ligt jouw dak in de volle zon, maar heeft 1 paneel last van schaduw van bijvoorbeeld je dakkapel of een kachelpijpje? Dan kan het voordeliger zijn om te kiezen voor een centrale serie-omvormer in combinatie met een power optimizer.

Hoe kies ik een omvormer?

Wij kijken samen met jou naar de beste omvormer. We letten daarbij op de ligging van je zonnepanelen ten opzichte van de zon, het vermogen van je panelen en de schaduw die op je dak valt. Valt er veel schaduw op een bepaalde plek op je dak? Dan kan het slim zijn om voor meerdere micro-omvormers te kiezen. Hierdoor zijn de zonnepanelen niet aan elkaar geschakeld en transporteert iedere omvormer de opgewekte stroom per paneel naar de meterkast.

Wat is de beste plaats voor een omvormer?

Een omvormer wordt warm en moet zichzelf kunnen koelen. Het is belangrijk dat de omvormer tegen een stevige muur geplaatst wordt en dat er voldoende ruimte rondom het apparaat vrij is. Ook de afstand van de zonnepanelen naar de omvormer is belangrijk. Met een korte kabel naar de panelen gaat er minder energie verloren. Een logische plaats voor een serie-omvormer is dus vaak op zolder.

Maakt een omvormer geluid?

Omvormers zijn niet helemaal stil. Het koelmechanisme van de omvormer maakt wat geluid, vergelijkbaar met het gezoem van een koelkast. Daarom plaatsen we een omvormer vaak op zolder, zodat je er minder last van hebt. Bij omvormers met een ventilator hoor je de ventilator aanslaan als de omvormer te heet wordt. Er zijn ook omvormers met een convectiekoeling. Deze hoor je ook als de omvormer zichzelf koelt.