Wat is een omvormer?

We noemen 'm ook wel het hart van je zonnesysteem: de omvormer. Dit kastje zet de energie die je opwekt met je panelen namelijk om in bruikbare stroom voor je apparaten in huis. Hoe dit precies werkt, welke omvormers er zijn en welke de beste keuze is voor jouw situatie, lees je hier.

Wat doet een omvormer?

Energiehuis omvormer

De stroom die je opwekt met je zonnepanelen noemen we gelijkstroom, maar dat is niet de stroom die je nodig hebt voor je apparaten in huis. Die elektrische apparaten werken namelijk op wisselstroom. Gelijkstroom moet dus worden omgezet in wisselstroom. Daar zorgt een omvormer voor. De omvormer stuurt de wisselstroom vervolgens door naar je meterkast en de meterkast verdeelt de stroom weer over de apparaten in huis. Zo werken je apparaten dus op de opgewekte zonne-energie.

Welke soorten omvormers zijn er?

Er zijn 2 verschillende soorten omvormers: serie-omvormers en micro-omvormers. Een serie-omvormer plaats je in huis, vaak op zolder. Micro-omvormers plaats je niet in huis, maar direct achter een zonnepaneel. Je kunt zonnepanelen parallel- of seriegeschakeld installeren. Voor een parallelgeschakeld zonnedak gebruik je een serie-omvormer, voor een seriegeschakeld zonnedak micro-omvormers.

Voor elke situatie de juiste omvormer

Serie-omvormer

Geen schaduw: de serie omvormer

Heb je veel zon op je dak en weinig of geen schaduw? Dan raden we in de meeste gevallen een serie-omvormer aan. De panelen worden dan in één string op elkaar aangesloten met één centrale omvormer. Deze omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte zonnestroom bruikbaar is voor alle apparaten in huis.

Micro-omvormers

Schaduw op je dak: micro-omvormers

Heb je schaduwval op je dak? Dan zijn micro-omvormers vaak de beste keuze. Ieder paneel heeft zijn eigen micro-omvormer waardoor elk paneel afzonderlijk optimaal presteert. Vangen één of meerdere panelen minder zon? Dan blijven de andere panelen dus gewoon functioneren.

Power optimizers

Schaduw op 1 paneel: serie omvormer met power optimizer

Ligt jouw dak in de volle zon, maar heeft 1 paneel last van schaduw door bijvoorbeeld je dakkapel of een kachelpijpje? Dan kan het handig zijn om te kiezen voor een centrale serie-omvormer in combinatie met een power optimizer achter het paneel dat schaduw vangt.

Wat is de beste plaats voor een omvormer?

Omvormer zonnepanelen

Omvormers zijn niet helemaal stil. Het koelmechanisme van de omvormer maakt wat geluid, vergelijkbaar met het gezoem van een koelkast. Bij omvormers met een ventilator hoor je de ventilator aanslaan als de omvormer te heet wordt. Er zijn ook omvormers met convectiekoeling. Ook deze hoor je als de omvormer zichzelf koelt. Vanwege het geluid van de omvormer en omdat een omvormer zichzelf moet kunnen koelen, plaatsen we omvormers vaak op zolder. Het is belangrijk dat de omvormer tegen een stevige muur geplaatst wordt en dat er voldoende ruimte rondom het apparaat vrij is. Als laatste speelt ook de afstand van de panelen naar de omvormer een rol. Met een kortere kabel naar je panelen, gaat er namelijk minder energie verloren. Ook om die reden is de zolder vaak de beste keuze.

De beste omvormer voor jou

Om te bepalen welke omvormer het beste is voor jouw situatie, kijken we naar de ligging van je zonnepanelen ten opzichte van de zon, het vermogen van je panelen en de schaduw die op je dak valt. Benieuwd welke omvormer het beste is voor jouw zonnedak? Onze adviseurs helpen je graag.