Zonnepanelen parallel of serie geschakeld installeren

Zonnepanelen kun je parallel- of seriegeschakeld installeren. De beste keuze hangt af van jouw situatie. Komen de zonnepanelen bijvoorbeeld op één dakvlak? Of valt er schaduw op je dak? We leggen beide opties graag aan je uit en zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Wat is het verschil tussen parallel- en seriegeschakeld installeren?

Zonnepanelen Serie geschakeld

Wat is een seriegeschakeld zonnedak?

Een seriegeschakeld zonnedak is een serie van zonnepanelen die we ook wel een string noemen. De panelen worden in een kring op elkaar aangesloten en worden uiteindelijk verbonden met één centrale omvormer. De omvormer zet de opgewekte elektriciteit (gelijkstroom) om in stroom die geschikt is om te gebruiken in huis. Dat noemen we wisselstroom.

Zonnepanelen Parallel geschakeld

Wat is een parallelgeschakeld zonnedak?

Bij een parallelgeschakeld zonnedak, heeft ieder paneel zijn eigen omvormer: een micro-omvormer. Een micro-omvormer zorgt ervoor dat elk paneel afzonderlijk optimaal presteert. Valt er bijvoorbeeld schaduw op een paneel door een kachelpijpje of dakkapel? Dan presteert je paneel slechter, maar dit heeft geen invloed op je andere panelen. De zonnepanelen die meer zon opwekken, wekken dus maximaal stroom op.

Wat gebeurt er bij schaduw op je dak?

Valt er schaduw op je dak en je zonnepanelen, bijvoorbeeld door een boom of kachelpijpje? Dan heeft dit invloed op de opbrengt van je zonnepanelen. Hoeveel invloed, hangt af van je keuze voor een parallel- of seriegeschakeld systeem. Bij een seriegeschakeld zonnedak heeft dit invloed op al je panelen, bij parallel niet (zie afbeeldingen hiernaast). In het geval van schaduw kun je dus het beste kiezen voor een parallelgeschakeld dak met micro-omvormers. Onze adviseurs kunnen je op basis van slimme berekeningen precies vertellen wat voor jou de beste keuze is.

Wanneer kies je voor een seriegeschakeld zonnedak?

Heb je een gelijkmatig dak en weinig of geen last van schaduw? Dan zijn seriegeschakelde zonnepanelen vaak de beste en voordeligste optie. Een seriegeschakeld zonnedak is goedkoper omdat je maar één omvormer nodig hebt.

Wanneer kies je voor een parallelgeschakeld zonnedak?

Liggen je zonnepanelen op verschillende dakvlakken of onder verschillende hellingshoeken? Dan raden we een parallelgeschakeld systeem aan. Ook wanneer je last hebt van schaduw op je dak door bijvoorbeeld een schoorsteen of dakkapel. Dan zorgen micro-omvormers ervoor dat minder presterende zonnepanelen niet het vermogen van je hele systeem beïnvloeden. Een parallelgeschakeld zonnedak met micro-omvormers voor ieder paneel is wel duurder in aanschaf, maar levert je in dit geval meer rendement op.

Nog een paar voordelen van parallel geschakelde zonnepanelen

Parallelgeschakelde zonnepanelen zijn dus niet voor iedere situatie nodig. In veel gevallen zijn seriegeschakelde ook een goede keuze. Maar als het gaat om veiligheid en toekomstbestendigheid dan heeft een parallelgeschakeld zonnesyteem met micro-omvormers nog een aantal voordelen ten opzichte van een seriegeschakeld zonnedak met één omvormer.

  • Ze functioneren beter. Mocht er één paneel storing hebben, dan beïnvloedt dit paneel bij een parallelgeschakeld zonnedak niet de hele string. De andere panelen blijven functioneren.
  • Ze hebben een langere levensduur. Micro-omvormers gaan gemiddeld 25 jaar mee. Een serie-omvormer moet je vervangen na zo'n 10 tot 15 jaar.
  • Ze zijn veiliger. Bij een parallel geschakeld zonnedak wordt de stroom al direct op het dak omgezet in wisselstroom. Dat is veiliger.
  • Ze zijn toekomstbestendig. Een parallelgeschakeld systeem is geschikt voor thuisbatterijen, een seriegeschakeld systeem is dat niet altijd.

We helpen je het beste zonnedak te kiezen

Ieder dak is anders. Daarom helpen onze adviseurs om te bepalen wat voor jou het gunstigst is: een serie- of parallelgeschakeld zonnedak. Met slimme software zien we precies hoe de zon op jouw dak valt en bijvoorbeeld of we met eventuele schaduwval rekening moeten houden. Doordat we voor ieder huis een uniek zonnepanelen systeem ontwerpen, halen we voor jou het maximale uit je zonnepanelen.