Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een flinke investering, maar wel een investering die zich snel terugverdient. Je bespaart namelijk op energiekosten doordat je zelf stroom opwekt. Wil je weten hoe je de terugverdientijd voor jouw zonnedak berekent? We vertellen het je in dit artikel.

Wat is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen?

Terugverdientijd zonnepanelen

Als we het hebben over terugverdientijd, hebben we het over het aantal jaren en maanden dat je erover doet om je investering terug te verdienen doordat je bespaart op je energiekosten. De gemiddelde terugverdientijd is 5 tot 8 jaar. Alle energie die je na deze tijd opwekt met je zonnedak, is pure winst. En zonnepanelen gaan gemiddeld zo'n 25 jaar mee. Dus reken maar uit je winst.

Welke factoren hebben invloed op de terugverdientijd?

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de terugverdientijd van jouw zonnepanelen. We vatten ze samen in 6 categorieën: de prijs van je zonnedak, de stroomprijs, kwaliteit van je zonnedak, het aantal zonuren, teruglopend vermogen en de salderingsregeling.

Prijs zonnepanelen

De prijs van je zonnedak

Als eerste heeft de prijs van je zonnedak invloed op de terugverdientijd. De prijs zet je af tegen het vermogen van je zonnedak. Hoe lager je kosten per Wattpiek, hoe sneller je je investering terugverdient.

Zonnepanelen stroomverbruik

Je stroomverbruik en kilowattuurprijs

Welke energieleverancier je kiest, heeft ook invloed op de terugverdientijd. Met name wanneer je meer stroom opwekt dan je verbruikt. Kies dan voor een energieleverancier met een hoog teruglevertarief per kWh. Hoe meer je per jaar terugkrijgt, hoe sneller je je investering terugverdient.

Kwaliteit zonnepanelen

Kwaliteit van je zonnedak

Wil je het maximale uit je zonnedak halen? Kies dan voor goede kwaliteit zonnepanelen en omvormers. Doordat ze langer meegaan, bespaar je weer op kosten voor vervangende onderdelen. Onze zonnepanelen gaan gemiddeld zo'n 25 jaar mee. Kies je voor micro-omvormers? Dan krijg je 25 jaar garantie.

Teruglopen vermogen

Teruglopend vermogen

Door slijtage neemt het vermogen van je zonnepanelen ieder jaar een beetje af, zo'n 0,5 tot 2 procent. Maar dat mag niet te veel zijn. Daarom krijg je vermogensgarantie op onze zonnepanelen. Dit houdt in dat je zonnepanelen na 25 jaar nog minstens een percentage (bijv. 82%) van het oorspronkelijke vermogen moeten opbrengen. De vermogensgarantie kan verschillen per type zonnepaneel. Je leest hier meer over op onze productpagina.

Zonnepanelen zonuren

Aantal zonuren en ligging

Hoe meer de zon schijnt op je panelen, hoe meer energie je opwekt met je zonnedak. De ligging van je dak is dus belangrijk. Want een dak op het zuiden produceert meer zonnestroom dan een dak op het oosten. En vergeet ook de hellingshoek niet: tussen de 30 en 35 graden levert de hoogste productie van stroom op.

Salderingsregeling zonnepanelen

Salderingsregeling

Vanaf 2023 veranderen de regels rondom salderen. De regeling wordt gelijkmatig afgebouwd. Hierdoor kun je niet meer zomaar je opgewekte stroom aftrekken van je totaalverbruik. Benieuwd wat dit voor jou betekent? Wij vertellen je graag wat dit betekent voor jouw situatie.

Hoe bereken je de terugverdientijd van zonnepanelen?

De terugverdientijd van je zonnepanelen berekenen? We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld. Stel, je koopt een systeem van 12 zonnepanelen (400 Wp) voor een totale investering van € 5500 inclusief installatie (fictief bedrag). Dan levert je zonnedak in totaal 4800 Wp op. In praktijk is dit een vermogen van 3.750-4.100 kilowattuur. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de stand van de zon of een boom die zorgt voor schaduw.

Om je jaarlijkse besparing te berekenen, vermenigvuldig je de jaarlijks opgewekte stroom met het bedrag dat je aan je energieleverancier betaalt per kWh. Gemiddeld is dat vaak € 0,28. € 0,28 x 3750 = € 1050 per jaar.

Tot slot kijken we naar hoe snel je de investering van € 5500 terugverdient. Deel de investering door de verwachte besparing per jaar. Dus € 5500 / € 937,50 = 5,23. De terugverdientijd van dit rekenvoorbeeld is dus 5 jaar en 3 maanden. Alles wat je daarna opwekt, is pure winst.

Let op: het voorbeeld hierboven is sterk vereenvoudigd. Wanneer onze adviseurs jouw terugverdientijd gaan berekenen, houden ze ook nog rekening met de afbouw van de salderingsregeling, een stijgende energieprijs en met degradatie (dat je zonnepanelen elk jaar ietsje minder opwekken).