Geschreven door Dewy

Hoe werkt de installatie van zonnepanelen?

Kies je voor zonnepanelen van Coolblue? Dan komen onze installateurs bij je langs om je zonnedak binnen 1 dag te installeren.

De installatie van je zonnepanelen

Zonnepanelen proces

Je bent aangekomen bij de laatste stap in ons zonnepanelen adviestraject. Ben je benieuwd wat we tijdens deze dag precies doen? We hebben onze werkwijze stap voor stap uitgeschreven zodat je precies weet wat je te wachten staat.

We bereiden de installatie voor

Voorbereiding installatiedata

Voordat we langskomen om je zonnedak te installeren, bellen we je op om de installatie tot in de puntjes door te lopen. Samen checken we dan een aantal technische details van je meterkast, bespreken we verschillende plannen voor het kabeltraject in je woning en is er ruimte voor al je vragen. We sluiten af met het prikken van een datum.

We komen langs

We komen langs

Het is zover: jouw zonnepanelen worden vandaag geïnstalleerd. Onze monteurs verzamelen alle benodigde spullen uit het magazijn en vinken dit af in onze installateurs app. Met een volgeladen bus vertrekken we naar jou. Een kwartier voor we aankomen, geven we je een seintje dat we er bijna zijn.

We trappen de dag samen af

Installateurs arriveren

We arriveren bij jou thuis met 3 installateurs. We parkeren graag zo dicht mogelijk bij je huis. Het is dus handig als je van tevoren alles zoveel mogelijk vrijmaakt. Dan kunnen we snel het dak op. Als we aankomen, nemen we samen alles rustig door. En of we een kop koffie lusten? Ja graag!

We plaatsen de beveiliging

Valbeveiliging zonnepanelen

We hebben van tevoren contact gehad over de situatie van je huis. Daardoor weten we of we een steiger of ladder nodig hebben. Voordat we beginnen, bouwen we alle veiligheidsmaatregelen op. Zodra de valbeveiliging staat en alles veilig is, gaan we het dak op.

We leggen je zonnepanelen

Zonnepaneel

Tijd om het dak op te gaan. We gebruiken dakhaken en rails als montagematerialen. Eerst plaatsen we dakhaken om de panlatten die om je dakpannen zitten. Hierop monteren we vervolgens de rails. Dan is het tijd om de zonnepanelen op de rails te leggen. Tot slot leggen we alvast de kabels naast de plek waar de omvormer komt. Heb je een plat dak? Dan plaatsen we eerst de onderconstructie die we veilig verzwaren. Vervolgens monteren we de zonnepanelen zodat ze de komende jaren stevig vastzitten.

We plaatsen de omvormer(s)

Omvormer installeren

We plaatsen de omvormer in je huis en sluiten 'm aan op je zonnepanelen. De omvormer zet de opgewekte gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom. We installeren de omvormer zo dicht mogelijk bij je zonnepanelen. Op deze manier is er zo min mogelijk energieverlies via de kabels. In de meeste gevallen is de ideale plek op zolder. Heb je gekozen voor micro-omvormers? Die sluiten we direct aan bij het leggen van de zonnepanelen op je dak.

Aanpassingen in de meterkast

Meterkast zonnepanelen

We trekken een kabel van de omvormer naar je meterkast. Heb je een aparte groep voor je wasmachine? Dan kunnen we bij systemen met een maximaal vermogen van 3000W in de buurt van de omvormer een PV verdeler plaatsen in plaats van je bestaande stopcontact. De PV verdeler heeft een stopcontact die je kunt gebruiken voor je wasmachine. We zorgen dat alles in orde is: van het kabeltraject tot de nodige aanpassingen in je meterkast. En als je wil, vernieuwen we ook de meterkast.

We ronden de dag af

Afronden installatie

Zodra de installatie klaar is, nemen we alles rustig met je door. Stel zoveel vragen als je wilt. Ben je helemaal tevreden met je installatie? Dan teken je het opleverrapport. Onze specialisten op kantoor checken het opleverrapport en vervolgens ontvang je 'm ook digitaal. We breken de beveiliging af, pakken onze spullen in en vertrekken weer met onze bus.

We monitoren je zonnepanelen

Zonnepanelen monitoren

Van onze werkvoorbereiders ontvang je de inloggegevens voor monitoring van de opbrengst van je zonnepanelen. We monitoren 5 dagen lang of jouw zonnepanelen opleveren wat we hebben voorspeld. Werkt alles naar behoren? Dan ontvang je van ons de factuur voor installatie van je zonnedak, min de aanbetaling natuurlijk. Nu ben je officieel eigenaar van je eigen zonnedak!