Advies

We hebben ze zelf ook.

Er is veel te vertellen over zonnepanelen. Dus dat doen we ook. Van de werking tot de installatie, van de financiën tot veelgestelde vragen. Je vind het hier.

Coolblue Zonnepanelen

Bespaar gemiddeld € 813 per jaar
Installatie en uitleg door echte specialisten
Altijd 10 jaar installatiegarantie
Gratis en geheel vrijblijvend

Terug naar Installatie en ontwerp

Waarom geen zonnepanelen op een dakkapel

Zijn zonnepanelen op een dakkapel mogelijk? Deze vraag wordt vaak gesteld. Het lijkt misschien een goed idee omdat je alle ruimte op het dak op die manier kan benutten. Maar is een dakkapel met zonnepanelen wel een goed idee? En wat zijn de mogelijke bezwaren? In dit artikel lees je daar meer over.

De constructie van de dakkapel

De meeste dakkapellen hebben een onderconstructie van hout. Een dakkapel is in eerste instantie ontworpen om zijn eigen gewicht en dat van de dakpannen te dragen. Er zitten vaak dus ook geen stevige steunbalken in, zoals in een dak. Bovendien weegt een zonnepaneel rond de 20 kilo. Als je 4 zonnepanelen op je dakkapel zou willen laten plaatsen, dan moet je dus al denken aan een totaal van 80 kilo.

Windmarges en ballast

Andere belangrijke factoren die belangrijk zijn voor een zonnepanelen dakkapel zijn de windmarges en ballast. De zonnepanelen kunnen niet te dicht bij de rand worden geplaatst omdat de wind anders onder de panelen kan komen. In het ergste geval zouden de panelen van je dak kunnen waaien. Naast voldoende afstand tot de dakrand, is ook ballast van belang. Een paneel wordt verzwaard met ongeveer 30 kilo. Voor 4 panelen zou dit er dus zo uitzien:

Het gewicht van de panelen: 4 x 20 kilo = 80 kilo

Het gewicht van de ballast = 4 x 30 = 120 kilo

Dat betekent dus een totaal gewicht van 200 kilo op de dakkapel.

Ons advies

Omdat de meeste dakkapellen een houten onderconstructie kennen waarbij vaak geen stevige steunbalken worden gebruikt, raden wij het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel niet aan. Het gevaar op verzakking van de constructie, lekkage en uiteindelijk schade aan de panelen is te groot. In de meeste gevallen is het plaatsen van panelen rondom een dakkapel geen probleem. Het is wel belangrijk om daarbij te letten op factoren als schaduw. Wil je een advies op maat over zonnepanelen op jouw dak? Onze adviseurs staan voor je klaar.