Specialistenreview Enphase

Geschreven door Ruud

Het Amerikaanse Enphase Energy is al jaren marktleider op het gebied van micro-omvormers. Micro-omvormers zijn kleine omvormers die achter elk individueel zonnepaneel geplaatst worden, in plaats van een centrale omvormer. Ze zetten daar meteen de gelijkstroom (DC) om in wisselstroom (AC), zodat je apparaten de opgewekte stroom kunnen gebruiken. Dat is handig, want zo minimaliseer je de impact van schaduw op je opbrengst. Maar er zijn nog veel meer voordelen van micro-omvormers. In deze review licht ik de belangrijkste eigenschappen uit.

Specialistenreview Enphase Energy micro-omvormers

  • Je behaalt het hoogst mogelijke rendement uit je zonnepanelen en hebt minder last van factoren als schaduw, vogelpoep of ongelijkmatige degradatie van je zonnepanelen.
  • Er wordt geen geen centrale omvormer binnenshuis geïnstalleerd.
  • De micro-omvormers hebben een extreem laag uitvalpercentage en zijn daardoor zeer betrouwbaar.
  • Met een levensduurverwachting van 30-35 jaar en een hoge productgarantie van 25 jaar ben je zeker van langdurige topkwaliteit.
  • Het is mogelijk om in de toekomst je systeem uit te breiden met meer panelen of een thuisbatterij.
  • In Enphase Enlighten zie je de opbrengst van ieder individueel zonnepaneel.
  • Micro-omvormers zijn duurder dan een serie geschakelde omvormer. Hierdoor wordt de terugverdientijd iets langer.

Micro-omvormers

Om het voordeel van micro omvormers uit te leggen, moet je het verschil weten tussen een parallel en seriegeschakeld systeem. Zonnepanelen wekken natuurlijk stroom op, maar deze stroom is niet direct bruikbare stroom voor je apparaten. De opgewekte stroom moet letterlijk omgevormd worden van gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC). Bij een serie geschakeld systeem gebeurd dit in een centrale omvormer die zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen geïnstalleerd wordt, bijvoorbeeld op zolder. Bij een parallel geschakeld systeem worden micro-omvormers per paneel geplaatst. Maar waarom is dit nou zo voordelig?

Decentrale omvormers

Decentrale omvormer

Met micro-omvormers wordt er dus achter elk paneel een kleine omvormer geplaatst, en dit zorgt ervoor dat er geen centrale omvormer meer nodig is. Zo’n centrale omvormer is een kast, iets groter dan een schoenendoos, die binnenshuis wordt geïnstalleerd. Daarnaast maakt de omvormer ook geluid, vergelijkbaar met een stille koelkast. Hierdoor wordt het afgeraden om de centrale omvormer in een slaapkamer te plaatsen.

Prestatie van je zonnedak

Zonnepanelen parallel geschakeld met micro-omvormers

Met de micro-omvormers van Enphase ben je verzekerd van een optimale prestatie van je zonnedak omdat je kiest voor een parallel geschakeld systeem. Bijkomend voordeel is dat elk zonnepaneel een eigen micro-omvormer heeft. Dit zorgt ervoor dat elk zonnepaneel onafhankelijk van elkaar werkt, en dus geen invloed hebben op elkaar. Wanneer een paneel in de schaduw ligt, het paneel vies is of minder functioneert, blijft de rest van je zonnesysteem optimaal werken. Heb je een dak met schaduw of wil je meerdere dakvlakken gebruiken? Dan zijn micro-omvormers absoluut de beste keuze voor jouw dak.

Laag uitvalspercentage

Enphase micro-omvormer

Zoals je weet werken met micro-omvormers alle zonnepanelen onafhankelijk van elkaar, hierdoor heb je veel minder last van schaduw of eventuele defecten. De zonnepanelen blijven altijd energie opwekken, ook als er één micro-omvormer defect raakt. Verder hebben de Enphase micro-omvormers een heel laag uitvalspercentage, dit komt onder andere doordat ze achter de zonnepanelen geplaatst worden. Hierdoor zijn ze goed beschermd tegen weersomstandigheden. Daarnaast zijn er geen kabels met hoge voltages aan gelijkstroom aanwezig in het systeem, waardoor het ook nog eens veiliger en betrouwbaarder is.

Slimme technologie

Enphase Enlighten app

Het motto van Enphase is ‘We make solar simple and energy smart’. Dat zie je terug in de slimme snufjes die de micro-omvormers hebben. Zo is automatische detectie van problemen en uitvoerige AC- en DC-monitoring per zonnepaneel inbegrepen bij de micro-omvormers. Dat maakt ze extra veilig. Verder monitor je elk paneel individueel in de Enphase Enlighten app. Zo zie je precies hoeveel stroom elk zonnepaneel opwekt. En het systeem van Enphase Energy is klaar voor de toekomst: je voegt later eenvoudig extra zonnepanelen of een thuisbatterij toe.

Garantie

Enphase logo

Coolblue geeft jou altijd 10 jaar installatiegarantie. Gaat er binnen die tijd iets stuk? Dan vervangen we gratis je zonnepanelen, omvormer(s), optimizer(s) en delen van het kabeltraject. Maar je hebt natuurlijk ook productgarantie vanuit Enphase. Daarmee ben je 25 jaar verzekerd van een product van topkwaliteit. Gelukkig kun je gemiddeld veel langer genieten van de micro-omvormers. De levensduur van de micro-omvormers van Enphase is 30 tot 35 jaar. Dit is een groot voordeel tegenover de levensduur van centrale omvormers, namelijk ongeveer 10 tot 12 jaar. Houd in gedachte dat de investering bij een systeem met een centrale omvormer daardoor in eerste instantie lager is, maar je zult de omvormer dus na gemiddeld tien jaar moeten vervangen. Mede hierdoor is een systeem met micro-omvormers van Enphase op de lange termijn niet veel duurder en dus veel interessanter.

Conclusie Review Enphase Energy Micro-omvormers

Wil jij echt het maximale uit jouw zonnesysteem halen en je nooit meer zorgen hoeven maken over jouw zonnedak? Dan zijn micro-omvormers iets voor jou. De micro-omvormers van Enphase laten je zonnesysteem altijd optimaal werken, je hebt geen centrale omvormer meer in huis en door de lange garantie ben je verzekerd van de langdurige topkwaliteit. Met micro-omvormers van Enphase heb je een hogere investering, maar op de lange termijn ervaar je meer voordelen dan bij een seriegeschakelde omvormer.

Ruud
Artikel van:
Ruud Specialist zonnepanelen