Terug naar Advies om energie te besparen

Bespaartips - wassen en drogen

Energie besparen zorgt voor een lagere energierekening en dat is natuurlijk fijn voor je portemonnee. Er zijn verschillende dingen waar je op kunt letten om je wascyclus zo energiezuinig te maken. Gebruik bijvoorbeeld een snel wasprogramma en houd de condensor van je wasdroger goed schoon. Lees hier 5 tips over het besparen van energie tijdens het wassen en drogen.

Samenvatting tips

Het besparen van energie is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de hoogte van je energierekening. Door je machines schoon te houden, zorg je er voor dat ze energiezuinig blijven werken.

  • Tip 1: Gebruik een snel wasprogramma
  • Tip 2: Draai een was met koud water of op de eco-stand
  • Tip 3: Gebruik automatische wasmiddeldosering
  • Tip 4: Droog je wasgoed met een warmtepompdroger
  • Tip 5: Zorg voor een schone condensor in je wasdroger

Tip 1: Gebruik een snel wasprogramma

Je kunt het best in één keer een volle trommel wassen en drogen. Draai je toch een kleine was? Kies dan voor een kort wasprogramma. Zo verbruikt de wasmachine minder water en elektriciteit, waardoor je op een lagere energierekening kunt rekenen. Tegenwoordig zijn er steeds meer automaten die korte was- en droogprogramma’s hebben. Zo was je een halve belading bijvoorbeeld schoon in minder dan een uur of fris je licht gedragen kleding op met een wasprogramma van 15 minuten.

Tip 2: Was met koud water of op de eco stand

Een gemakkelijke manier om geld en energie te besparen, is het gebruik van een eco-programma. Dit programma duurt iets langer, maar verbruikt uiteindelijk minder water en energie. Een andere manier is door je kleding met een koud programma van 20°C of 30°C te wassen. Naast dat je hiermee energie bespaart, houdt de lage temperatuur je kleding langer mooi.

Tip 3: Gebruik automatische wasmiddeldosering

Heeft je wasmachine automatische wasmiddeldosering? Schakel deze dan in. Dit programma bespaart op je energierekening, vermindert wasmiddelgebruik én is beter voor je wasgoed. Het wasmiddel wordt namelijk heel precies gedoseerd. Hierdoor heeft de automaat geen extra spoelbeurten nodig om het wasmiddel weg te spoelen.

Tip 4: Droog je wasgoed met een warmtepompdroger

Om je wasgoed energiezuinig te drogen, kies je voor een warmtepompdroger. Deze droogautomaten gebruiken een lage temperatuur, waardoor je jaarlijks tot wel € 75,- op je energierekening bespaart. Daarnaast is dit beter voor je kleding. De lage temperatuur zorgt er bijvoorbeeld voor dat je favoriete shirts niet krimpen. Een condensdroger droogt je wasgoed wel sneller, maar is minder goed voor je kleding en energierekening.

Tip 5: Zorg voor een schone condensor in je wasdroger

Het is belangrijk dat je wasdroger een schone condensor heeft om de warme lucht goed door de trommel te blazen. Wanneer de condensor vuil wordt, heeft de droger langer de tijd nodig om je kleding te drogen. Met een zelfreinigende condensor wordt deze tijdens het drogen automatisch schoongespoeld. Zo blijft de droger altijd even energiezuinig werken en bespaar je energie. Heeft de wasdroger dit niet, maak de condensor dan iedere 3 maanden schoon.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback