The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Rowan

5 tips voor duurzaam wassen

Wil je duurzaam wassen, doseer dan de juiste hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter. Zorg er bijvoorbeeld ook voor dat je het eco-programma van je wasmachine gebruikt of op een lage temperatuur wast. Je leest hier 5 tips over duurzaam wassen.

Duurzaam wassen

Wasmachine met was

Gebruik deze tips als je duurzaam wil wassen:

  • Tip 1. Doseer je wasmiddel.
  • Tip 2. Draai een volle trommel was.
  • Tip 3. Gebruik het eco-programma of was koud.
  • Tip 4. Selecteer het juiste toerental.
  • Tip 5. Droog je was energiezuinig.

Tip 1: doseer je wasmiddel

Wasmachine met automatische wasmiddeldosering

Gebruik nooit te veel wasmiddel en wasverzachter; dit is slecht voor het milieu en je kleding. Stem de hoeveelheid wasmiddel daarom af op de belading in de trommel. Op het doseeradvies van het wasmiddeletiket zie je hoeveel milliliter je nodig hebt. Wil je dat de wasmachine je wasmiddel en wasverzachter automatisch doseert? Kies dan voor een wasmachine met automatische wasmiddeldosering. Deze voegt automatisch de juiste hoeveelheid zeep toe, waardoor er minder spoelbeurten nodig zijn. Ook gaat je kleding langer mee.

Tip 2: draai een volle trommel was

Wasmachine met was

Draai bij voorkeur een volle trommel was, zodat je minder losse wasjes doet. Zorg er wel voor dat er nog een vuist tussen je was en de bovenkant van de trommel past. Krijg je de trommel niet altijd vol? Neem dan een wasmachine met een beladingssensor. Deze past het programma aan op de hoeveelheid was, waarmee je water en energie bespaart.

Tip 3: gebruik de eco-stand of was koud

Wastrommel

Om energie te besparen gebruik je het eco-programma in plaats van een standaard programma. Je hebt iets meer geduld nodig, maar je wast wel energiezuinig. Je kan ook een wasprogramma op 20°C of 30°C gebruiken, bijvoorbeeld wanneer je licht tot normaal bevuild wasgoed hebt. Het wasmiddel maakt je kleding goed schoon. Ook blijft je was langer mooi dankzij de lage temperatuur.

Tip 4: selecteer het juiste toerental

Wasmachine display

Doe jij je was na afloop in de droger? Selecteer dan een wasprogramma met een hoog toerental. Met 1400 of 1600 toeren per minuut komt je was relatief droog uit de trommel. Je beddengoed hoeft hierdoor minder lang in de droger, wat energie bespaart. Hang jij je was liever te drogen? Kies dan wel voor een lager toerental om energie te besparen. Bovendien slijt je was zo minder snel.

Tip 5: droog je was energiezuinig

Droogmolen met was

Het meest duurzaam is om je natte was op een droogrek of een droogmolen te drogen. Wil je toch liever een wasdroger gebruiken? Neem dan een energiezuinige wasdroger. Met een A+++ warmtepompdroger bespaar je per jaar tot wel € 75,- aan energiekosten in vergelijking met een condensdroger. Dit is beter voor het milieu en je energierekening.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.339 beoordelingen