The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Advies over wasmachines

Welke wasmachine moet ik kopen, vraag jij je af. Een nieuwe wasmachine kopen is niet ingewikkeld als je weet waar je op moet letten. Welke wasmachine bij je past hangt onder meer af van het vulgewicht en het energieverbruik. Andere dingen waar je op kan letten zijn gebruiksgemak, bouw- en waskwaliteit. Om te weten welke wasmachine je moet kopen, geven wij je wat tips.

Vulgewicht

Bij het kopen van een nieuwe wasmachine let je als eerste op het vulgewicht. Hoeveel kilo vulgewicht je wasmachine moet hebben, hangt ervan af uit hoeveel personen je huishouden bestaat. Weet je niet hoeveel kilo inhoud je wasmachine nodig heeft, houd dan onderstaande richtlijnen aan. Met genoeg vulgewicht doe jij je was in één keer en bespaar je tijd en energie.

Toerental

Hoe hoger het toerental van de wasmachine, hoe droger je wasgoed uit de trommel komt. Een hoog toerental zorgt namelijk dat je wasmachine snel centrifugeert. Door een wasmachine met veel toeren te kopen, hoeft je wasgoed minder lang in de droger of op een droogrek. Gebruik je een wasdroger? Door je kleding alvast te centrifugeren, bespaar je energie en tijd.

Waskwaliteit

Wil je dat je kleding lang mooi blijft en fris uit de wasmachine blijft komen, let dan op de waskwaliteit. De waskwaliteit van een wasmachine bepaalt hoe je wasgoed uit de trommel komt. We onderscheiden waskwaliteit basisklasse, middenklasse en topklasse. Zoek je een wasmachine met een zelfreinigende wasmiddellade, zodat je was niet muf gaat ruiken, ga dan voor een wasautomaat met minimaal waskwaliteit middenklasse.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit is belangrijk voor de levensduur van je wasmachine. Wil je een stevige en duurzame wasmachine. let dan op de bouwkwaliteit. Je hebt keuze uit bouwkwaliteit basisklasse, middenklasse en topklasse. Zoek je een degelijke wasmachine, kies dan een wasmachine met minimaal bouwkwaliteit middenklasse. Hierbij is een koolborstelloze motor standaard aanwezig, waardoor je wasmachine minder snel slijt.

Energieverbruik

Om te zien hoeveel energie een wasmachine verbruikt, kijk je naar de energieklasse. De energieklasse van onze wasmachines varieert van A+ tot A+++, waarbij A+++ het meest zuinig is. Coolblue wasmachines die nog zuiniger zijn dan A+++ hebben een percentage achter deze klasse staan. Energieklasse A+++-30% betekent dat de wasmachine 30% zuiniger is dan A+++. Afhankelijk van je oude wasmachine kan je tot meerdere tientjes per jaar besparen.

Geluid

Ga jij je wasmachine dichtbij je woon- of slaapkamer zetten, let dan op het geluidsniveau van de wasmachine. Het geluidsniveau van een wasmachine is uitgedrukt in het aantal decibel tijdens het centrifugeren. Wil je een stille wasmachine, kies dan voor een wasautomaat met een geluidsniveau van 73 decibel of minder tijdens het centrifugeren. Hiermee heb je zo min mogelijk last van geluid. Elke 3 decibel meer is een verdubbeling van het geluid.

Afmetingen

Om te weten of je genoeg plek hebt voor je wasmachine, kijk je naar de afmetingen. De meeste voorladers hebben een standaard hoogte van 85 cm en een standaard breedte van 60 cm. De diepte is afhankelijk van het vulgewicht. Wil je een smalle, maar hoge wasmachine, kijk dan naar een bovenlader. Hierbij vul jij je wasmachine aan de bovenkant.

Koolborstelloze motor

Bij een wasmachine met koolborstelloze motor zijn er geen koolborstels nodig om de motor aan te drijven. Hierdoor slijt de motor van je wasmachine minder snel en heb je minder last van trillingen en geluid. Een wasmachine met koolborstelloze motor gaat langer mee en is doorgaans energiezuiniger dan een wasmachine die koolborstels in de motor heeft.

Wassen en drogen

Wil je wassen én drogen dan heb je keuze uit een was-droogcombinatie of een setje apparaten. Bij gebrek aan ruimte kan een was-droogcombinatie handig zijn. Deze neemt relatief weinig plek in beslag, maar is langzamer en verbruikt meer energie. Een setje apparaten neemt wat meer plek in, maar is sneller en verbruikt minder energie. Om je wasdroger op je wasmachine te plaatsen, gebruik je een stapelkit, ook wel tussenstuk genoemd.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 42.199 beoordelingen