The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lieze

Wat is een waterslot op een wasmachine?

Een waterslot op je wasmachine beschermt je tegen waterschade wanneer de wasmachine ineens lekt. Let er bij het kopen van je wasmachine daarom op hoe goed deze beveiligd is. Er zijn 3 soorten waterbeveiliging: een bodemsensor, slangbeveiliging en overloopbeveiliging. Het beste is een wasmachine die alle soorten heeft. Je leest hier hoe een waterslot op je wasmachine werkt.

Ingebouwde watersloten

Bodemsensor wasmachine

Bodemsensor

De bodemsensor is letterlijk een sensor op de bodem van je wasmachine. Wasmachines met een bodemsensor hebben altijd een ingebouwde lekbak. Wanneer de machine lekt, vangt de lekbak het vrijgekomen water op. De bodemsensor registreert dit en zet de machine uit. In sommige gevallen sluit hij ook de watertoevoer af. De bodemsensor voorkomt zo dat het water op je vloer eindigt.

Slangbeveiliging wasmachine

Slangbeveiliging

Een wasmachine aanvoerslang met waterslot bestaat uit een binnenste en een buitenste slang. Als de binnenste breekt, vangt de buitenste slang het water op en stopt de watertoevoer. Je herkent dit waterslot door de verdikking aan het uiteinde van de slang. Deze slang is vaak meegeleverd met de wasmachine zelf, maar hij is ook los te verkrijgen.

Overloopbeveiliging wasmachine

Overloopbeveiliging

Een wasmachine met overloopbeveiliging meet het waterniveau in de trommel. Als er door een storing te veel water in de trommel zit, pompt hij het teveel aan water direct weg. Er ontstaat een normaal waterniveau en de trommel loopt niet over. Deze vorm van beveiliging richt zich enkel op de trommel en beveiligt niet tegen bijvoorbeeld lekkende slangen of in de wasmachine zelf.

In het kort

Voordeel Nadeel
Bodemsensor Beschermt tegen waterschade als de wasmachine lekt. Beschermt niet als de slang van de wasmachine lekt.
Slangbeveiliging Beschermt tegen waterschade als de slang zelf knapt of lekt. Beschermt niet tegen waterschade als de machine lekt.
Overloopbeveiliging Voorkomt dat de trommel overloopt door te veel water. Beschermt niet als de trommel lekt of als de slang lekt of knapt.

Losse waterstop onderdelen

Naast de ingebouwde waterbeveiliging voor je wasmachine bestaan er ook accessoires die beschermen tegen waterschade. Zo kun je een lekbak, waterstop of een speciale toevoerslang met waterbeveiliging kopen. Al deze producten zorgen ervoor dat je lekkage voorkomt. Je schaft deze onderdelen los aan.

Lekbak

Lekbak

Een lekbak plaats je onder de wasmachine. Deze vangt het water op zodra dit vrijkomt. Deze is niet nodig als de wasmachine al een volledige waterbeveiliging heeft. In dat geval vangt de ingebouwde lekbak het water op dankzij de bodemsensor.

Waterstop

Waterstop

Een losse waterstop plaats je tussen de kraan en toevoerslang. Je bepaalt zelf hoeveel water in één keer door de waterstop loopt. Als de toevoerslang breekt of iets in de machine losschiet, stopt de watertoevoer na het ingestelde maximum. Let op. Dit is vaak genoeg om je vloer te verpesten. We raden de waterstop aan in combinatie met een lekbak.

Toevoerslang met veiligheidssysteem

Toevoerslang met veiligheidssysteem

Een toevoerslang met veiligheidssysteem is een stevige slang die uit een binnen- en buitenslang bestaat. Als de binnenste slang breekt, vangt de buitenslang het water op. Hierdoor activeert de aquastop en sluit de watertoevoer van de wasmachine af.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.351 beoordelingen