The website is in Dutch. Would you rather see it in English?Geschreven door Lieze

Hoe werkt een waterslot op een wasmachine?

Een waterslot op je wasmachine beschermt je tegen waterschade wanneer de wasmachine onverwachts lekt. Er zijn 3 verschillende soorten waterbeveiliging voor je wasmachine: de bodemsensor, slangbeveiliging en overloopbeveiliging. Wanneer heb je deze beveiliging nodig? Stel, je wasmachine staat op zolder. Dan kan ik me voorstellen dat je nachtmerrie werkelijkheid wordt als de wasmachine kapot gaat en al die liters water langs de trapleuning naar beneden storten. Of, in het ergste geval, door het plafond.

In het kort

Voordeel Nadeel
Bodemsensor Beschermt tegen waterschade als de wasmachine lekt. Beschermt niet als de slang van de wasmachine lekt.
Slangbeveiliging Beschermt tegen waterschade als de slang zelf knapt of lekt. Beschermt niet tegen waterschade als de machine lekt.
Overloopbeveiliging Voorkomt dat de trommel overloopt door te veel water. Beschermt niet als de trommel lekt of als de slang lekt of knapt.

Ingebouwde watersloten

1. Bodemsensor

De bodemsensor is letterlijk een sensor op de bodem van je wasmachine. Wasmachines met een bodemsensor hebben altijd een ingebouwde lekbak. Wanneer de machine lekt vangt de lekbak het vrijgekomen water op. De bodemsensor registreert dit en zet de machine uit. In sommige gevallen sluit hij ook de watertoevoer af. De bodemsensor voorkomt zo dat het water op je vloer eindigt.

2. Slangbeveiliging

Een wasmachine aanvoerslang met waterslot bestaat uit een binnenste en een buitenste slang. Als de binnenste breekt, vangt de buitenste slang het water op en stopt de watertoevoer. Je herkent dit waterslot door de verdikking aan het uiteinde van de slang. Deze slang is vaak meegeleverd met de wasmachine zelf, maar hij is ook los te verkrijgen.

3. Overloopbeveiliging

Een wasmachine met overloopbeveiliging meet het waterniveau in de trommel. Als er door een storing te veel water in de trommel zit, pompt hij het teveel aan water direct weg. Er ontstaat een normaal waterniveau en de trommel loopt niet over. Deze vorm van beveiliging richt zich enkel op de trommel en beveiligt niet tegen bijvoorbeeld lekkende slangen in de wasmachine zelf.

Losse waterstop-onderdelen

Lekbak

Naast de ingebouwde waterbeveiliging voor je wasmachine bestaan er ook accessoires die beschermen tegen waterschade. Je schaft deze los aan.

Lekbak

Een lekbak plaats je onder de wasmachine. Deze vangt het water op zodra het vrijkomt. Een lekbak is niet nodig als de wasmachine een ingebouwde lekbak heeft.

Waterstop

Waterstop

Een losse waterstop plaats je tussen de kraan en toevoerslang. Je bepaalt zelf hoeveel water in één keer door de waterstop loopt. Als de toevoerslang breekt of iets in de machine losschiet, stopt de watertoevoer na het ingestelde maximum. Let op. Dit is vaak genoeg om je vloer te verpesten. We raden de waterstop aan in combinatie met een lekbak.

Toevoerslang met veiligheidssysteem

Toevoerslang met veiligheidssysteem

Een toevoerslang met veiligheidssysteem is een stevige slang die uit een binnen- en buitenslang bestaat. Als de binnenste slang breekt, vangt de buitenslang het water op. Hierdoor activeert de aquastop en sluit de watertoevoer van de wasmachine af.


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,4 / 10 - 12.097 beoordelingen