The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Rowan

Wat is de waskwaliteit van een wasmachine?

De waskwaliteit van een wasmachine bepaalt hoe jouw wasgoed uit de trommel komt. Een goede waskwaliteit zorgt ervoor dat jouw wasgoed langer mooi blijft en er geen muffe luchtjes in je wasmachine en kleding komen. Om het verschil aan te geven in waskwaliteit, onderscheiden we waskwaliteit topklasse, middenklasse en basisklasse.

In het kort

Bij het beoordelen van de waskwaliteit van een wasmachine letten we op de volgende specificaties:

  • Wasresultaat A: Volgens Europese richtlijnen komt je wasgoed met wasresultaat A het schoonst uit de trommel.
  • Automatische wasmiddeldosering: Voegt automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel toe.
  • Beladingssensor: Stelt het wasprogramma af op de hoeveelheid en het soort wasgoed.
  • Stoomfunctie: Strijkt jouw wasgoed glad, zodat jij achteraf minder strijkwerk hebt.
  • Extra spoelfunctie: Door de extra spoelfunctie spoelt het wasmiddel beter uit je kleding.
  • Kledingbeschermende trommel: Voorkomt dat je kleding slijt dankzij de speciale wandstructuur.
  • Zelfreinigende wasmiddellade: Wasmiddel hoopt niet op in het zeepbakje doordat er water doorheen spoelt.
  • Trommelreiniging: Dankzij de hoge temperatuur voorkomt trommelreiniging schimmel en muffe luchtjes.
  • 4D wassen: Je was komt extra schoon uit de trommel dankzij een wasmiddelsproeier die het wasmiddel gelijkmatig verspreidt.

Waskwaliteit topklasse

Wasmachine topklasse waskwaliteit

Met een topklasse wasmachine beschik je altijd over het beste wasresultaat dankzij de aanwezigheid van bijvoorbeeld automatische wasmiddeldosering of een stoomfunctie. Hierdoor heb je nauwelijks omkijken naar je wasgoed en blijft je kleding langer als nieuw. Een topklasse wasmachine heeft dan ook meer dan 70% van de specificaties in bovenstaande tabel.

Waskwaliteit middenklasse

Wasmachine middenklasse waskwaliteit

Indien je zeker wilt zijn dat je wasgoed blijvend schoon uit de trommel komt, kies dan voor een wasmachine met waskwaliteit middenklasse. Een middenklasse wasmachine beschikt over minimaal 50% van de specificaties in bovenstaande tabel. Sommige middenklasse wasmachines hebben een zelfreinigende wasmiddellade waarbij na elk wasprogramma water door het zeepbakje spoelt. Dit voorkomt dat zeepresten ophopen die bacteriën en nare luchtjes veroorzaken. Basisklasse wasmachines hebben dit niet.

Waskwaliteit basisklasse

Wasmachine basisklasse waskwaliteit

Als je een voordelige wasmachine zoekt met niet te veel toeters en bellen, is een wasmachine met waskwaliteit basisklasse geschikt voor jou. Een basisklasse wasmachine beschikt over minder dan 50% van de specificaties in bovenstaande tabel. Je dient bijvoorbeeld zelf de juiste hoeveelheid wasmiddel te doseren. Om opgehoopte zeepresten te voorkomen, maak je de wasmiddellade handmatig schoon.

Conclusie

Als je een wasmachine met extra functies zoekt, ga dan voor een wasautomaat met minimaal waskwaliteit middenklasse. Wil je het beste wasresultaat en heb je hier meer geld voor over? Ga dan voor een topklasse wasmachine. Wasautomaten in deze prijscategorie beschikken onder meer over trommelreiniging, een zelfreinigende wasmiddellade of automatische wasmiddeldosering. Hiermee heb je nauwelijks omkijken naar je wasgoed en blijven je wasmachine en kleding vrij van bacteriën en luchtjes.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 20.199 beoordelingen