The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jeroen

Wat doet welk wasprogramma?

In dit artikel vertel ik je alles over de verschillende wasprogramma's die jouw wasmachine kan hebben en waar ze precies voor bedoeld zijn. Vaak zeggen de namen van de wasprogramma's al waarvoor ze zijn. Katoen voor katoenen wasgoed en wol voor wollen kleding.

Algemene wasprogramma's

  • Katoen: Het standaard wasprogramma voor het wassen van katoenen wasgoed. Dit wasprogramma wordt ook gebruikt voor de metingen van het energielabel.
  • Synthetisch: Dit wasprogramma gebruik je voor synthetische stoffen. Denk hierbij aan viscose, nylon, acryl of polyester.
  • Handwas: Een handwasprogramma is voor het wassen van delicaat textiel dat je normaal met de hand zou wassen.
  • Snelwas: Snelwas programma's gebruik je om snel een halve trommel licht bevuild wasgoed te wassen.
  • Opfrissen: Met een opfrisprogramma fris je in 15 à 30 minuten ongeveer 2 à 3 kilo wasgoed op.
  • Wol: Je wollen kleding wordt veilig gewassen met dit wasprogramma.

Wasprogramma’s voor stoffen en type kleding

Wasprogramma's specifieke stoffen

Naast de standaard wasprogramma’s hebben een aantal wasmachines ook programma’s die zich richten op een bepaald soort stof of type kleding. De namen van deze programma’s spreken vaak voor zich; zijde voor de zijden was en jeans voor spijkerbroeken. Ook termen als outdoorkleding, beddengoed en babykleding zijn uit zichzelf al duidelijk.

Wasprogramma’s met een specifieke functie

Wasprogramma's specifieke stoffen

Sommige wasprogramma’s richten zich niet op een type stof, maar hebben een bepaalde functie. Voorbeelden hiervan zijn het anti-allergie programma en het impregneer programma. Het impregneer programma houdt met een speciaal impregneermiddel je outdoorkleding waterafstotend. Het anti-allergie programma maakt gebruik van meer spoelbeurten en wast op een hogere temperatuur, waardoor je minder last hebt van jeuk.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.867 beoordelingen