The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Rowan

Hoe moet je je wasmiddel doseren?

Voor elk soort was gebruik je een andere hoeveelheid wasmiddel. Hoeveel was je hebt en hoe vuil deze is, speelt hierbij een rol. De dosering hangt ook af van het type wasmiddel. Voor de juiste dosering kijk je daarom altijd naar het doseeradvies op de fles. Je leest hier hoe je je wasmiddel doseert.

Aan de slag met wasmiddel doseren

Wasmachine met wasmiddel

Hoeveel wasmiddel je nodig hebt, hangt van 3 dingen af:

  1. Hoeveel was je hebt.
  2. Of je was licht, middelmatig of zwaar bevuild is.
  3. Wat de hardheid van het water is.

Let op de hoeveelheid was

Wasmiddel

Hoe meer was je hebt, hoe meer wasmiddel er nodig is. Op een fles van 0,75 liter zit vaak een dop waar rond de 40 milliliter in past. Je gebruikt deze om je wasmiddel te doseren. Een volle dop is genoeg voor een halfvolle trommel was met een normale vuilgraad en een middelmatige waterhardheid. Heb je minder was of zit de trommel helemaal vol, kijk dan op het doseeradvies op het etiket aan de achterkant. Je vindt hier precies hoeveel milliliter je per type wasmiddel nodig hebt.

Check hoe vuil je was is

Wijnvlek

Om je was goed schoon te krijgen, gebruik je meer wasmiddel bij een zwaar bevuilde was. Bijvoorbeeld wanneer er wijn op je nieuwe overhemd zit. Of als je kinderen hebt die graag buitenspelen. Houd er wel rekening mee dat je was sneller vaal wordt wanneer je meer wasmiddel gebruikt. Voor een licht bevuilde was gebruik je bij voorkeur minder wasmiddel. Zo blijft je was langer mooi.

Controleer de hardheid van het water

Wasmachine trommel

Ook de hardheid van het water speelt een rol bij het doseren van je wasmiddel. Hoe meer kalk er in het leidingwater zit, hoe harder het water is. Je hebt dan meer wasmiddel nodig voor een schoon resultaat. Op de site van Waterhardheid.nl vind je de hardheid van het water binnen je gemeente.

Kies voor automatische wasmiddeldosering

Automatische wasmiddeldosering

Om zeker te weten dat je was schoon wordt, neem je een wasmachine met automatische wasmiddeldosering. De wasmachine voegt automatisch de juiste dosering toe. Je gebruikt dan niet meer dan nodig. Dit bespaart wasmiddel en je was blijft langer mooi. Bovendien is het beter voor het milieu. Te veel wasmiddel zorgt er namelijk voor dat er meer spoelbeurten nodig zijn om het wasmiddel weg te spoelen. Met een wasmachine met automatische dosering draag je bij aan een beter milieu.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 16.842 beoordelingen