The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jeroen

Wat is het beste wasmiddel?

Wasmiddel is er in vele soorten en maten, maar welke is nou de beste? Dit hangt heel erg af van het wasgoed dat je wilt wassen en je persoonlijke voorkeur. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten wasmiddel en in welke situatie je deze het beste kan gebruiken.

Vloeibaar wasmiddel

Flessen vloeibaar wasmiddel

Vloeibaar wasmiddel is een geconcentreerde vorm van wasmiddel. Je hebt daarom minder nodig voor hetzelfde wasresultaat dan met waspoeder. Het gevaar is wel dat je snel te veel wasmiddel gebruikt. Kijk dus altijd goed naar de juiste dosering op de verpakking. Zorg er met vloeibaar wasmiddel ook voor dat je regelmatig de trommel reinigt, zodat alle vloeibare wasmiddelresten wegspoelen. Zo voorkom je dat de wasmachine gaat stinken.

Waspoeder

Waspoeder

Met waspoeder gaat doseren eenvoudig, maar het poeder heeft als nadeel dat er soms resten achterblijven in de wasmiddellade. Spoel daarom regelmatig de bak uit met water en verwijder de resten met een oude tandenborstel. Het wasresultaat verschilt natuurlijk per merk, echter blijkt uit tests wel dat waspoeder vaak betere wasresultaten geeft bij witte was. Dit komt doordat waspoeder voor witte was optische bleekmiddelen bevat.

Capsules

Wasmiddel capsules

Capsules zijn wat betreft werking gelijk aan vloeibaar wasmiddel. Het verschil is dat sommige capsules direct bij de was in de trommel worden geplaatst, in plaats van in de wasmiddellade. Het nadeel van capsules is dat de hoeveelheid wasmiddel al vast staat. Ze zijn ontworpen voor een bepaalde vuiligheid en vulgewicht. Lees daarom goed de verpakking.

Bontwasmiddel of witwasmiddel

Wanneer gebruik je bontwasmiddel en wanneer gebruik je witwasmiddel? Dat hangt volledig af van het soort wasgoed dat je gaat wassen. Een witwasmiddel is speciaal ontwikkeld voor de witte was. Zoals eerder geschreven zit er in waspoeder voor de witte was optische bleekmiddel, in vloeibaar wasmiddel zit dit niet. Dit wil je dus absoluut niet gebruiken in combinatie met de gekleurde was, de kleuren vervagen hierdoor. Een bontwasmiddel is ontwikkeld om de kleuren van je kleding te beschermen en bevat geen bleekmiddel. Het bontwasmiddel is dus heel breed toepasbaar, zowel voor je gekleurde was als de witte was.

Wassen met azijn

Azijn is een veelzijdig schoonmaakproduct. Ook bij het wassen van kleding zijn er verschillende toepassingen voor schoonmaakazijn.

Azijn tegen nare geurtjes

Heb je last van een zweetlucht in je kleding, zelfs na het wassen? Giet een kopje azijn in het voorwasvakje in je wasmiddellade. Draai vervolgens een normale was, inclusief voorwasprogramma. De hoge zuurgraad van azijn breekt de nare geurtjes af.

Azijn als wasverzachter

Voelt je wasgoed hard en stug aan na het wassen? Gebruik dan wasverzachter. Wil je echter geen luchtje aan je kleding krijgen die vaak in wasverzachter verwerkt zit, gebruik dan azijn als wasverzachter. Resten van het wasmiddel en de kalk in het water zorgen voor de harde kleding. De ontkalkende en reinigende werking van azijn zorgt ervoor dat je een zachter wasresultaat krijgt.

Kleding voorweken in azijn

Naast het gebruik van azijn tijdens het wassen, is het ook te gebruiken als weekmiddel. Azijn zorgt er namelijk voor dat kleuren minder snel vervagen of uitlopen. Dit doe je door de kleding een nacht te laten weken in een bak of emmer koud water met een scheut azijn. Dit werkt ook om kleuren te herstellen van kleding die vaal is geworden. Spoel de kleding voordat je de was draait af, of maak gebruik van een voorwas programma.

Waar moet het wasmiddel in?

Wasmiddellade

Bij het doen van de was wil je natuurlijk wel zeker weten dat je het wasmiddel in het goede vakje doet. Een wasmiddellade heeft doorgaans 3 uitsparingen voor wasmiddel en wasverzachter. Ieder vakje heeft zijn eigen markering. Deze geeft aan of de uitsparing voor de hoofdwas, de voorwas of voor wasverzachter is.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.120 beoordelingen