The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jeroen

Tips bij het gebruik van je wasmachine

Om de levensduur van je wasmachine én van je wasgoed te verlengen, hebben we de beste adviezen nog eens voor je op een rijtje gezet. Een kind kan de was doen, beloofd.

Tip 1: sorteer je wasgoed

Wasvoorschriften

Begin met het sorteren van je wasgoed door de wasvoorschriften in je kledingstuk te controleren. Zo zijn er bijvoorbeeld wasvoorschriften voor:

  • Gewoon wasprogramma
  • Anti-kreukprogramma
  • Alleen handwas
  • Niet wassen, ook niet weken

Sorteer je witte was, bonte was en 60 ℃ was (handdoeken en beddengoed). Plaats zwaar vervuilde kledingstukken bij elkaar in de trommel. Zorg dat je altijd de zakken van je kleding leeghaalt en alle ritsen en knopen sluit. Zo bescherm je zowel je wasgoed als je wasmachine.

Tip 2: kies het juiste wasprogramma

Wasmachine programma's

Het aantal beschikbare wasprogramma's verschilt per wasmachine. Welke je nodig hebt, hangt af van je wasgoed. Voor zwaar vervuild wasgoed kies je een volledig katoenprogramma. Wil je licht vervuild wasgoed opfrissen, dan is een kort programma voldoende. Wanneer je wast op lage temperaturen, bespaar je tot 30% op je energiekosten en zorg je dat je wasgoed langer mooi blijft.

Tip 3: bescherm je wasgoed

Delicaat wasgoed beschermen

Stop lingerie in een speciaal waszakje (of als je die niet in huis hebt: in een kussensloop die je dichtmaakt met veiligheidsspelden). Zo voorkom je dat BH-beugels ander wasgoed (en de wasmachine) beschadigen. Kleding met een opdruk keer je binnenstebuiten; zo blijft de print langer mooi. Om de kleur langer te behouden, let je ook op het wasmiddel. Heb je bijvoorbeeld veel donkere shirts, koop dan wasmiddel voor een donkere was.

Tip 4: let op het vulgewicht

Wasmachine vulgewicht

Probeer je aan het aanbevolen vulgewicht van je wasmachine te houden. Een overvolle trommel beschadigt de wasmachine en krijgt je wasgoed niet goed schoon. Let daarnaast op de aanbevolen wasmiddel en wasverzachter. Wanneer je te veel gebruikt, heb je kans dat je wasmachine verkalkt. Gebruik je de juiste hoeveelheid, dan voorkom je kalkaanslag en gaat je wasmiddel langer mee. Hoef je niet zo snel nieuwe te kopen.

Tip 5: maak de wasmachine af en toe schoon

Wasmachine trommel

Om je wasmachine in topconditie te houden, is het belangrijk dat je deze regelmatig reinigt. Haal regelmatig een doekje langs de wasmiddellade en reinig het pluizenfilter. Daarnaast is het aan te raden om 1 keer per maand een was van 90 ℃ te draaien. Hiermee voorkom je dat er wasmiddel- en vuilresten achterblijven en blijft je trommel lekker fris. Kijk voor meer onderhoudstips in de handleiding van je nieuwe wasmachine.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.308 beoordelingen