Written by Mascha

Advies over de aansluiting van je thermostaat

Een cv-ketel heeft verschillende uitgangen om je thermostaatdraden op aan te sluiten. Zo voorzie je jouw thermostaat van stroom. In dit artikel leggen we uit hoe je erachter komt hoe je je thermostaatdraden controleert. Zo sluit je de nieuwe thermostaat correct aan.

Netstroom

Thermostaat op netstroom

Een cv-ketel werkt op netstroom. Dat geldt ook voor een thermostaat. De stroom die een thermostaat ontvangt, krijgt hij via de cv-ketel. In Nederland worden de thermostaten altijd met 24 volt aangestuurd. In België is dat in de meeste gevallen met 230 volt. Let hier dus goed op bij de aanschaf van je (nieuwe) thermostaat. Wanneer je een 24 volt thermostaat aansluit op de 230 volt klem, brandt de thermostaat direct door en is hij dus kapot.

Doe de check

Je thermostaat is via thermostaatdraden aan je cv-ketel verbonden. Om ervoor te zorgen dat de thermostaat het juist aantal volt krijgt, moeten de thermostaatdraden op de juiste klem van de cv-ketel aangesloten zijn. Om er zeker van te zijn dat de thermostaatdraden juist zijn aangesloten, doorloop je de volgende stappen:

Controleer de thermostaatdraden in je CV-ketel

Stap 1: Trek de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact.

Stap 2: Pak de handleiding van de cv-ketel erbij. Ben je deze kwijt, zoek de handleiding dan online op.

Stap 3: Maak de cv-ketel open en ga op zoek naar de klemmen. Deze zien eruit als een rij kroonstenen met ieder een nummer.

Stap 4: Wanneer je de klemmen hebt gevonden, controleer je of de thermostaatdraden goed zijn aangesloten. In de handleiding van de cv-ketel zie je precies waar elk nummer (boven de klem) voor staat.

De thermostaatdraden zijn meestal dun en hebben de kleuren blauw en/of rood. Als je volgens de handleiding van de thermostaat ziet dat de draden niet op de juiste klemmen zijn aangesloten, verplaats je deze eenvoudig (met een schroevendraaier) naar de juiste klem.

Stap 5: Als je er zeker van bent dat de thermostaatdraden nu wel op de juiste klem zijn aangesloten, ben je klaar. Sluit de ketel en plaats de stekker van de cv-ketel weer in het stopcontact.

Stap 6: Voordat je gaat testen of de thermostaat werkt, is het belangrijk om de cv-ketel te resetten. In de handleiding van je cv-ketel zie je precies hoe dat moet.

Stap voor stap je thermostaat aansluiten

Stap 1: Schakel de netspanning uit door de aardlekschakelaars in je meterkast om te zetten.

Stap 2: Sluit de thermostaat aan op de stroomkabels die uit de muur komen op de plek waar je vorige thermostaat geïnstalleerd was. In de handleiding van je thermostaat vind je precies hoe je deze kabels aansluit.

Stap 3: Klik het scherm vast op de thermostaat. Het schermpje past op 1 manier op het deel dat je op de muur hebt geïnstalleerd. Bij de meeste thermostaten wordt dit bevestigd met een duidelijke 'klik'.

Stap 4: Schakel de netspanning weer in.

Stap 5: Heb je zojuist een slimme thermostaat geïnstalleerd? Gebruik dan de app om de installatie te voltooien. In de app geef je onder meer aan met welk wifi netwerk je thermostaat verbonden wordt.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Customer rating: 9.2 / 10 - 23,343 reviews