The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Mascha

Advies over de aansluiting van je thermostaat

Een cv-ketel heeft verschillende klemmen waar een thermostaat op aangesloten kan worden. Wat is een klem? Een klem van een cv-ketel is het onderdeel waar je de thermostaatdraden op aansluit zodat je de thermostaat van stroom voorziet. Bij veel thermostaten in onze webshop zie je een lijst met cv-ketels waar de thermostaat op past. In deze lijsten staat precies aangegeven op welke klemmen je de thermostaat aan moet sluiten.

Netstroom

Thermostaat op netstroom

Een cv-ketel werkt op netstroom. Dat geldt ook voor een thermostaat. De stroom die een thermostaat ontvangt, krijgt hij via de cv-ketel. Er zijn thermostaten die op 24 volt en/of op 230 volt werken. In Nederland worden de thermostaten altijd met 24 volt aangestuurd. In België is dat in de meeste gevallen met 230 volt. Let hier dus goed op bij de aanschaf van je (nieuwe) thermostaat. Wanneer je namelijk een 24 volt thermostaat aansluit op de 230 volt klem, brandt de thermostaat direct door en is hij dus kapot.

Doe de check

Je thermostaat is via thermostaatdraden aan je cv-ketel verbonden. Om ervoor te zorgen dat de thermostaat het juist aantal volt krijgt, moeten de thermostaatdraden op de juiste klem van de cv-ketel aangesloten zijn. Om er zeker van te zijn dat de thermostaatdraden juist zijn aangesloten, doorloop je de volgende stappen:

Stap voor stap je thermostaat aansluiten

Stap 1: Trek de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact.

Stap 2: Pak de handleiding van de cv-ketel erbij. Ben je deze kwijt, zoek de handleiding dan online op.

Stap 3: Maak de cv-ketel open en ga op zoek naar de klemmen. Deze zien eruit als een rij kroonstenen met ieder een nummer.

Stap 4: Wanneer je de klemmen hebt gevonden, controleer je of de thermostaatdraden goed zijn aangesloten. In de handleiding van de cv-ketel zie je precies waar elk nummer (boven de klem) voor staat.

De thermostaatdraden zijn meestal dun en hebben de kleuren blauw en/of rood. Als je volgens de handleiding van de thermostaat ziet dat de draden niet op de juiste klemmen zijn aangesloten, verplaats je deze eenvoudig (met een schroevendraaier) naar de juiste klem.

Stap 5: Als je er zeker van bent dat de thermostaatdraden nu wel op de juiste klem zijn aangesloten, ben je klaar. Sluit de ketel en plaats de stekker van de cv-ketel weer in het stopcontact.

Stap 6: Voordat je gaat testen of de thermostaat werkt, is het belangrijk om de cv-ketel te resetten. In de handleiding van je cv-ketel zie je precies hoe dat moet.


© 1999 - 2018 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 37.235 beoordelingen