The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Daniel

Hoe kies je een slimme thermostaat?

Je bent op zoek naar een nieuwe thermostaat, maar je weet niet zeker welke thermostaat jij nodig hebt. Voor je een slimme thermostaat kiest, moet je eerst weten welke cv-ketel je huis verwarmt. Wij helpen je graag verder met deze beslissing, zodat je nieuwe thermostaat werkt met je verwarmingssysteem.

Thermostaat kiezen

Maak voor het gemak een foto van je verwarmingssysteem. Gebruik de handleiding van je ketel bij de volgende stappen. De meeste thermostaten zijn niet geschikt voor alle verwarmingssystemen, dus het is belangrijk om de juiste thermostaat te kiezen. We helpen je op weg met de volgende vragen:

  • Heb je stadsverwarming?
  • Wat voor ketel heb je?
  • Werkt de ketel met OpenTherm?
  • Wat is nog meer belangrijk?

Stadsverwarming of cv ketel?

Stadsverwarming

Als je geen cv ketel in huis hebt, dan heb je stadsverwarming. Dit is een algemeen warmtenet waar meerdere huizen tegelijk gebruik van maken. Je hebt daarom geen ketel in je huis, maar wel de buizen van de verwarming. Deze buizen vind je bij je meterkast. Je hebt een stadswarmte regelset nodig om je thermostaat op stadswarmte aan te sluiten.

Cv ketel

Als je een eigen ketel in huis hebt, zijn verschillende soorten thermostaten geschikt. Op de ketel staat een typenummer, hiermee vind je de (online) handleiding van je ketel terug. als je een cv ketel hebt, zijn er nog een paar vragen die je moet beantwoorden om de juiste slimme thermostaat te vinden.

Modulerend of een aan uit ketel?

Aan uit cv ketel

Een aan uit cv ketel gaat, zoals de naam zegt, alleen aan en uit. Wanneer er een warmtevraag is van je thermostaat, gaat de ketel volledig aan. Als je niet in de handleiding of op de cv ketel vindt of de ketel modulerend is, raden we je aan om een aan uit thermostaat te nemen.

Modulerende ketel

Een modulerende cv ketel zorgt ervoor dat je huis gelijkmatig verwarmt. Dat scheelt in energiekosten omdat de ketel dan niet helemaal aan gaat.Als je een modulerende ketel hebt, is er nog een vraag die je moet beantwoorden om de juiste slimme thermostaat te vinden.

Werkt de ketel met OpenTherm?

Mijn ketel werkt met OpenTherm

Staat er in je handleiding dat je ketel werkt met OpenTherm? Dan heb je een thermostaat nodig die hier ook mee werkt. De meeste modulerende thermostaten gebruiken deze optie. Als je geen OpenTherm op je ketel of in de handleiding van de ketel terug vindt, volg je de optie hiernaast.

Mijn modulerende ketel werkt niet met OpenTherm

Wanneer je ketel niet met OpenTherm werkt, heb je een merkspecifieke cv ketel. Zoek daarom aan de hand van het modelnummer op internet welke thermostaten werken met jouw verwarmingssysteem.

Waar kan je nog meer rekening mee houden?

  • Heb je nog nooit eerder gewerkt met een thermostaat? Kies dan een thermostaat die je makkelijk installeert.
  • Kan je zones apart instellen? Sommige thermostaten laten je zones instellen in huis, zo kies je de warmte per kamer.
  • Werkt mijn thermostaat met de andere apparaten van mijn Smart Home Platform? Controleer goed welk smart platform jij gebruikt.
  • Kan ik tijdschema’s instellen? Je kan sommige thermostaten per zone of kamer en per dag instellen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.517 beoordelingen